Biznis

valja smanjiti gubitke

Hrvatska zainteresirana za portugalski model uštede vode

Hrvatska zainteresirana za portugalski model uštede vode
Designed by Freepik

Hrvatski predstavnici posjetili su Portugal kako bi se upoznali s radom tamošnje vodoopskrbne kompanije koja je u pet godina uspjela smanjiti gubitke vode za 10 posto, izvijestila je portugalska kompanija AdRA na svojoj internetskoj stranici.

AdRA - Águas da Região de Aveiro - upravlja uslugama kanalizacije i vodoopskrbe u regiji Aveiro, na sjeveru Portugala.

Kompanija je uvela inovativni projekt 2018. godine kada je u sustavu gubila 30 posto vode. Gubitak je smanjila na ispod 20 posto u 2022.godini.

Ta brza evolucija rezultata privukla je pozornost sektora pa je u rujnu prošle godine projekt predstavljen na Svjetskom kongresu Međunarodne udruge za vodu u Kopenhagenu.

Predstavnici hrvatske vlade i Svjetske banke, koja financijski podupire hrvatski vodni sektor, zajedno su prošli tjedan posjetili kompaniju kako bi se pobliže upoznali s njenim načinom efikasnijeg upravljanja vodom.

AdRA navodi da je njen inovativni pristup, prvi takve vrste u Portugalu, "primjer najboljeg što se radi u vodnom sektoru na nacionalnoj i međunarodnoj razini".

Hrvatska delegacija je posjetila Portugal u trenutku kada su visoke temperature i suše zahvatili Portugal, Španjolsku i Francusku ukazavši na potrebu racionalne potrošnje vode.


Reci što misliš!