Biznis

ususret prosvjedima

Komora podržava zahtjeve za povećanjem koeficijenata medicinskim sestrama

Komora podržava zahtjeve za povećanjem koeficijenata medicinskim sestrama
Matija Habljak/PIXSELL

Prve mirne "mini-prosvjede" sindikati su najavili iduću srijedu u krugu ili ispred KBC-a Split, KB-a Dubrava i OB-a Dubrovnik.

Hrvatska komora medicinskih sestara objavila je u petak podršku sestrinskom sindikatu koji idućeg tjedna kreće s prosvjednim okupljanjima pred bolnicama zahtijevajući da se sestrama povećaju platni koeficijenti koliko su povećani liječnicima.

“Podržavamo zahtjeve sindikata za povećanjem koeficijenata i povećanjem plaća za medicinske sestre i tehničare za minimalno deset posto", poručuje u priopćenju Mario Gazić, predsjednik Komore.

Gazić ističe da su medicinske sestre i tehničari najbrojnija profesija u zdravstvenom sustavu te da već odavno zaslužuju veće plaće i bolje uvjete rada.

Ponovno upozorava da u zdravstvenom sustavu već sada nedostaje oko 4000 medicinskih sestara, a sve više ih odlazi na rad u inozemstvo.

Poručuje i da se nagomilani problemi u sestrinstvu presporo rješavaju.

Vladina Uredba kojom su jučer povećani liječnicima platni koeficijenti izazvala je val negodovanja strukovnog sindikata medicinskih sestara i nezavisnog sindikata u zdravstvu.

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je izjavio da su nerealni zahtjevi sindikata da se sestrama i nezdravstvenom osoblju povećaju platni koeficijenti za deset posto, kao i liječnicima.  

Rekao je da je pitanje koefcijenata sestara velikim dijelom riješeno u srpnju prošle godine kada su izmjenama uredbe magistrama sestrinstva koeficijenti povećani za 34 posto, a za glavne sestre u županijskim bolnicama  za 11,39 posto.

Jučerašnjom uredbom povećani su koeficijenti za prvostupnice sestrinstva i sestre sa srednjom stručnom spremom od 3 do 5,4 posto.

Nezadovoljan odgovorom i novom vladinom uredbom, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara najavio je seriju mini-prosvjeda od srijede, 3. svibnja. Svakodnevno će prosvjedovati od 11 do 11,30 sati, za vrijeme dnevne pauze, ispred raznih bolnica diljem Hrvatske.

Prosvjedi će se održavati sve do 12. svibnja, kada je na Međunarodni dan sestrinstva u Zagrebu najavljen veliki središnji prosvjed.

U prosvjednim aktivnostima pridružit će im se i Nezavisni sindikat u zdravstvu koji okuplja spremačice, kuhare, radnike u praonicama i drugo nezdravstveno osoblje u sustavu zdravstva. Oni također traže povećanje platnih koeficijenata za minimalno deset posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Stjepan Topolnjak poručio je i da postoji načelno opredjeljenje sindikata za štrajk ako se Vlada i resorno ministarstvo ogluše o njihove zahtjeve.

Prve mirne "mini-prosvjede" sindikati su najavili iduću srijedu u krugu ili ispred KBC-a Split, KB-a Dubrava i OB-a Dubrovnik. 


Reci što misliš!