Biznis

WSTC

Zaključeno drugo izdanje Svjetskog kongresa sportskog turizma u Zadru

Zaključeno drugo izdanje Svjetskog kongresa sportskog turizma u Zadru
Dino Stanin/PIXSELL

Sportski turizam može igrati sve važniju ulogu u gospodarskoj diverzifikaciji, rastu i održivom razvoju destinacija diljem svijeta.

Drugo izdanje Svjetskog kongresa sportskog turizma (WSTC), u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Svjetske turističke organizacije (UNWTO) te Ministarstva turizma i sporta kao glavnog koordinatora provedbe aktivnosti vezanih uz kongres, okupilo je stručnjake i lidere iz cijelog sektora sporta i turizma, uz predstavnike destinacija i tvrtki. Kongres održan u Zadru tijekom 26. i 27. travnja pod temom "Tourism and Sports United for Sustainability“, bio je usredotočen na ključna pitanja kao što su ekonomski učinak sportskog turizma i njegov doprinos ciljevima održivog razvoja. 

2. Svjetski kongres sportskog turizma 2. Svjetski kongres sportskog turizma

“Iznimno sam ponosna što je Hrvatska među svim članicama Svjetske turističke organizacije odabrana kao domaćin ovog kongresa.

Proteklih dana uživali smo u raspravama brojnih vrsnih međunarodnih i hrvatskih govornika te predstavili brojne mogućnosti razvoja održivog sportskog turizma u Hrvatskoj. Vlada je osigurala izdašna sredstva za izgradnju sportske infrastrukture i infrastrukture aktivnog turizma, u skladu s našim ciljem da Hrvatsku pozicioniramo kao globalno relevantnu destinaciju sportskog turizma.

Vjerujem da će zaključci ovog kongresa pomoći razvoju održivog sportskog turizma i veselimo se nastavku partnerstva s UNWTO-om u tom pogledu.”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

"Sportski turizam igra ključnu ulogu u poboljšanju gospodarskog rasta i društvenog razvoja u mnogim destinacijama, stvara radna mjesta i podupire tvrtke u gradovima i ruralnim zajednicama.

Kako bi maksimalno iskoristili svoj potencijal, javni i privatni sektor moraju surađivati, a tome svoj doprinos daje UNWTO.”, istaknuo je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

Uz procjenu utjecaja sportskog turizma, kongres je također istražio potencijalne dobrobiti ovog rastućeg sektora, uključujući doprinos te vezu sa zdravljem i promicanjem destinacija većoj i raznolikijoj publici.

U Zadru su čelnici etabliranih i novonastalih destinacija sportskog turizma podijelili svoje uvide i najbolje prakse kako bi dali preporuke za povećanje veličine i utjecaja sektora.

 


Reci što misliš!

  Vezane vijesti