Biznis

2. Svjetski kongres sportskog turizma

Turizam i sport zajedno za održivost

Turizam i sport zajedno za održivost
Dino Stanin/PIXSELL

Pod egidom "Turizam i sport ujedinjeni za održivost", u Petrčanima pokraj Zadra u srijedu je počeo dvodnevni 2. Svjetski kongres sportskog turizma.

Kongres, koji zajednički organiziraju Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo turizma i sporta, bavit će se s nekoliko ključnih tema kao što su ekonomski učinak sportskog turizma, njegov doprinos ciljevima održivog razvoja iz ekološke, društvene i ekonomske perspektive.

2. Svjetski kongres sportskog turizma 2. Svjetski kongres sportskog turizma

Otvorio ga je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je kazao kako organizacijom ovoga kongresa Hrvatska šalje poruku uvažavanja i zdravog turističkog razvoja.

"Često ističemo da su upravo turizam i sport dva stupa naše međunarodne prepoznatljivosti. Kada govorimo o turizmu, ne možemo se ne osvrnuti na krize s kojima se nosimo posljednje tri godine", dodao je i istaknuo da je Hrvatska pokazala visok stupanj agilnosti i oporavka.

"Prema svim najavama, ove ćemo godine vidjeti sve učinke naših napora, jer očekuje se rekordna sezona", ustvrdio je premijer i najavio reviziju gospodarskog rasta za nadolazeće razdoblje.

Osvrnuo se na održiv turizam, rekavši kako je bitno imati na umu i negativne posljedice na okoliš i klimatske primjene.

"Na Mediteranu nema zemlje koja se može pohvaliti omjerom od pet puta više gostiju od stanovnika. Upravo je zato Hrvatska savršena destinacija za raspravu o budućnosti turizma", poručio je Plenković i naglasio da članstvo u schengenu i eurozoni imaju snažne učinke na rast turizma te da će 2023. godina biti rekordna po dolascima gostiju i prihodima.

"Milijardu i tristo milijuna eura namijenjeno je ulaganjima u turizam, koji mora biti balansiran, podijeljen između primorja i kontinenta, a novi Zakon o turizmu donijet će i nove pomake u upravljaju destinacijama", rekao je te dodao da, u kontekstu energetske tranzicije, "mora pohvaliti mlade generacije koje oprezno biraju svoja prijevozna sredstva za putovanja i paze o svom ugljičnom otisku".

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da Zadar savršeno objedinjuje sve najvažnije teme o kojima će se govoriti na kongresu.

"Iako za Luku Modrića svi znamo, on je samo jedan od mnogih koji Zadar s ljubavlju zovu svojim domom. Grad Kreše Ćosića i mnogih drugih koji su Zadar stavili u središte svijeta danas je s nama i s ponosom stoji uz najbolje svjetske sportaše", dodala je.

Naglasila je da se kontinuirano radi na podizanju kvalitete sportskog sustava, infrastrukture i zakonske osnove.

"Novim Zakonom o turizmu osigurat ćemo alate za razvoj ravnomjernog, cjelogodišnjeg i održivog turizma. Sportski je turizam važan dio toga kolača i sve je više turista zainteresirano za sportske aktivnosti tijekom svog odmora, a profesionalna su okupljanja i konferencije važan dio industrije", ustvrdila je te poručila da je sport jedan od najbrže rastućih sektora i stvaratelj trendova.

Glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili rekao je da su sport i turizam najvažnije gospodarske grane u urbanom društvu, a Zadar je destinacija u kojima se oni spajaju.

"Upravo zato važno je govoriti o tome kako pomiriti razvoj tih gospodarskih grana s rastućom zabrinutošću za naš planet. Njega ne možemo uzeti zdravo za gotovo. Naš je jedini dom", rekao je Pololikashvili, najavivši novu konferenciju koja će se u rujnu održati u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.