Biznis

#novac

Hrvatska po rastu plaća lani treća u eurozoni, ali rastu sporije od inflacije

Hrvatska po rastu plaća lani treća u eurozoni, ali rastu sporije od inflacije
Elvir Tabakovic/CROPIX

Europski statistički ured objavio je usporedne podatke o rastu plaća u 2022. godini.

Prosječne neto plaće po satu rada u cijelom gospodarstvu dosegnule su 22,9 eura u EU-u i 25,5 eura u eurozoni. U usporedbi s 2021. plaće su porasle za 4,4 posto u EU-u i za 4,0 posto u eurozoni, prenosi tportal.

Primanja zaposlenih porasla su u svim članicama Europske unije. Unutar europodručja, najmanje su porasle u Italiji, Malti i Finskoj (+2,3 posto), a najviše u Litvi (+13,4 posto), Estoniji (+8,8 posto) i Hrvatskoj (+8,7 posto).

U zemljama izvan europodručja, prednjačila je Mađarska s rastom od 16,4 posto, a dvoznamenkasti rast plaća zabilježen je i u Bugarskoj (+15,5 posto), Rumunjskoj (+12,3 posto) i Poljskoj (+11,7 posto). Najmanje su porasle satnice u Danskoj (+2,2 posto) i Švedskoj (+3,0 posto).

Statistika pokazuje da su plaće u poslovnom sektoru, koji uključuje prerađivačku industriju, građevinarstvo i uslužni sektor, rasle brže od onih u neposlovnom, koji uključuje javni sektori i poljoprivredu. U eurozoni su plaće u neposlovnom sektoru porasle 2,9 posto, dok su plaće u poslovnom sektoru rasle po stopi od 4,4 posto. Pritom je najveći rast zabilježen u građevinarstvu (+4,9 posto), a nešto manji u industriji (+3,9 posto) i uslužnom sektoru (+4,5 posto).

U cijeloj Uniji plaće su u neposlovnom sektoru porasle 3,2 posto dok su poslovnom sektoru porasle 4,9 posto u industriji, 5,2 posto u građevinarstvu i pet posto u uslugama.

Nominalni rast plaća u Europskoj uniji bio je osjetno niži od stope inflacije. Stoga su realne plaće u većini zemalja Europske unije sada niže nego prije pandemije.

Plaće realno manje za 0,2 posto

Prosječna mjesečna neto plaća u pravnim osobama za veljaču iznosila je 1.106 eura, što je nominalno više za 1,1, a realno za 0,9 posto u odnosu na siječanj te nominalno više za 11,8, a realno manje za 0,2 posto u odnosu na veljaču prošle godine, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za veljaču isplaćena je u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 2.703 eura, a najniža u zaštitnim i istražnim djelatnostima, 713 eura.

Medijalna neto plaća za veljaču iznosila je 917 eura, što znači da polovica zaposlenih ima manje, a polovica više od toga.


Reci što misliš!