Biznis

iz Wroclava stiglo 150 putnika

Zračna luka Zadar u schengenskom režimu dočekala prve putnike

Zračna luka Zadar u schengenskom režimu dočekala prve putnike

S ljetnim računanjem vremena, u nedjelju je počeo ljetni red letenja u Zračnoj luci Zadar, ali i schengenski režim u svim hrvatskim zračnim lukama i prvoga dana u Zadru se očekuje 20-ak rotacija zrakoplova, a letom Ryanaira iz poljskoga grada Wroclava stiglo je 150 putnika.

"Zračna luka Zadar od ponoći je u schengenskom režimu u dolasku i odlasku putnika. Sagrađena su dva potpuno nova privremena aneksa na aerodromsku zgradu i uloženo oko 2,2 milijuna eura", rekao je direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

Najveće su promjene, dodao je, u samim putničkim tokovima koji će za sve putnike unutar Schengenskog prostora biti jednostavniji i lakši, odnosno bez kontrole putovnica.

"Za putnike izvan tog režima ne mijenja se ništa, osim što će u našoj zračnoj luci imati novi odlazni terminal", dodao je i istaknuo da u Zračnoj luci Zadar ove godine očekuju oko pet posto veći promet putnika u usporedbi s prošlom, rekordnom 2022. godinom, kada je prvi put zabilježen milijunski promet, naglasio je.

Izvan schengenskog režima, oko 13.20 očekuje se 176 putnika iz Dublina koji će koristiti novi aneks terminala.

U ljetnom redu letenja ove godine Zračna luka Zadar imat će ukupno 70-ak linija.

Od novih kompanija dolazi Scandinavian (S.A.S.) s linijom za Kopenhagen, zatim People's za St Gallen i AeroItalia za Forli.

"Što se tiče našeg najvećeg partnera Ryanaira, oni u ljetnom redu letenja nude 47 linija, a dosad su u ponudi tri nove linije, za Milano Malpensa (MXP), Münster i Rzeszow, najavio je Klišmanić te istaknuo da ove godine Zračna luka Zadar ima i dvije nove domaće linije hrvatske aviokompanije Trade air za Rijeku i Osijek.


Reci što misliš!