Biznis

vinske štorije

Probali smo "Svetu petu", predivan rose s Pelješca

Probali smo
Bojan Bogdanić

Probali smo "Svetu petu"! Kako šik. To je predivan rose s Pelješca, nastao je od plavca maloga sa položaja Dingač! Mjesto radnje: Zadar Wine Festival, manifestacija koja iz godine u godinu postaje nezaobilazan hub vinara, ugostitelja, poduzetnika, ljubitelja kvalitete

St. Heels ili ''naša Štikla'' je rose od plavca maloga sa položaja Dingač.

Kao i štikle, mnoge žene ga obožavaju, a dobar rose najbolje je piti ljeti uz sve vrste razbibrige i u ekipi, poručuju iz vinarije.

Saints hills vinogradi slave sunce i more, Dalmaciju i Istru, buru i jugo, kamen i lozu.

Rodna mjesta ovih vina nude najbolje uvjete za uzgoj vinove loze. 

Prekrasni Dingač stoljećima je poznat po najboljim vinogradima Plavca Malog. Prva je to međunarodno priznata i zaštićena apelacija u Hrvatskoj, utemeljena davne 1961.g.

Mali prinosi, velika strmina, trostruka insolacija (od sunca, mora i kamena), čista ručna obrada i uz vapnenac i crvenu zemlju, obilje kvarca, samo su neke specifičnosti ovog posebnog mjesta. 

Sama “Vinaria” nastala je u staroj kamenoj kući u malom selu Oskorušno na poluotoku Pelješcu. U ovoj se kući nekad pravilo vino, no njeni su vlasnici otišli davno u potragu za boljim životom preko oceana, ostavljajući ju da „spava“ 80 godina.

- Mi vjerujemo da je čekala baš nas, da joj udahnemo nov život, pa smo njenu ljepotu ostavili takvom kakvu smo zatekli, sa starim kamenim licem, netaknutu. Ona čuva priču o tradiciji. Moderni dio je na posjetitelju da otkrije, poručuju iz vinarije St. Hills.


Reci što misliš!