Biznis

womens weekend predavanja

Je li tehnologija naš master ili sluga i iskorištavamo li je dovoljno?

Je li tehnologija naš master ili sluga i iskorištavamo li je dovoljno?

U današnje vrijeme digitalizacija poslovanja i poslovnih procesa postala je preduvjet za rast i razvoj poslovanja. Kako raditi pametnije i biti produktivniji?

U predavanju Lenke Hlinkove, CEO Female Algorithma, zapitali smo se jesu li žene i dovoljno zastupljene u tehnološkoj branši te koji je razlog tome. Činjenice koje govore da samo 28 posto radne snage u tehničkoj industriji čine žene, da 3.4 posto radne snage američkih kompanija poput Google-a čine žene i da 15 posto inženjerskih poslova obavljaju žene su itekako zabrinjavajuće.

Živimo u vremenu kada tehnologija može služiti kao oružje ili kao nešto čime postižemo velike uspjehe. No trebamo ju znati iskoristiti, jer čini važan sastojak u našem poslovanju i djelovanju. Nažalost, žene na pozicijama koje imaju više od 50 godina i nisu za vrijeme obrazovanja učile o tehnologiji danas navode da im nije potrebno obrazovati se, jer imaju IT odjel koji će posao odraditi umjesto njih. No Hlinkova ističe kako ovdje ne govorimo o odjelu i poslu, već o znanju, a ono je fundamentalno. ”Ne moraš biti programer da bi vodio posao ili da bi bio uspješan u poslu, ali pusti tehnologiji da te služi”, poručuje Hlinkova.

Na pitanje zašto žene delegiraju manje od muškaraca, odgovara da je to zbog odgovornosti i zbog nas samih te navodi činjenicu kako su u Slovačkoj 50 posto poslova osnovale žene, a samo 7 posto njih ima vise od 2 zaposlenika, zbog čega, smatra, žene treba ohrabriti i potaknuti.

Važan dio toga je, navodi, automatizacija procesa. „Mnogo je načina koje možemo koristiti upravo za to, primjerice to-do liste, payroll, filtracija, feedback kolekcija, zakazivanje kalendara događaja i mnogi drugi. Danas je vrlo jednostavno – upišemo u Google tražilicu alat koji nam je potreban, dostupan i odgovarajući te tako štedimo vrijeme i  olakšavamo procese“, istaknula je Hlinkova.

Navela je ipak kako napretkom tehnologije iz dana u dan svjedočimo njezinim negativnim učincima te se, nažalost, pitamo je li tehnologija naš master ili sluga? Iako puno vremena provodimo na društvenim mrežama i pitamo se služi li nam na taj način ili oduzima vrijeme, Hlinkova smatra da bi nam tehnologija, sama po sebi, svakako trebala pomagati i povećavati učinkovitost, a sami odabiremo kako ćemo ju koristiti.


Reci što misliš!