Biznis

Otišle u povijest

HNB otkrio koliko su dosad pohranili kuna: Očekujemo još milijarde kovanica, bit će teže od 124 tramvaja

HNB otkrio koliko su dosad pohranili kuna: Očekujemo još milijarde kovanica, bit će teže od 124 tramvaja
Grgo Jelavic/PIXSELL

Temeljem prakse zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu, HNB očekuje da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune te više od 500 milijuna komada novčanica kune.

Kuna je otišla u povijest, građani Hrvatske se polako privikavaju na euro. Iako još mnoge žale za hrvatskom valutom, više je nema u optjecaju. No, gdje je završila i koliko je dosad povučeno kovanica i papirnatih kuna pitali su Hrvatsku narodnu banku.

 

- Zaključno s 19. siječnja 2023. Hrvatska narodna banka je pohranila u trezoru oko 326 milijuna komada novčanica kune te oko 443 milijuna komada kovanica kune, težine 3.074 tona Temeljem prakse zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu očekuju da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune koje ukupno teže kao 124 zagrebačkih električnih tramvaja te više od 500 milijuna komada novčanica kune i to oko 320 milijuna iz optjecaja plus logističke i strateške pričuve. One bi položene jedna na drugu formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo 6 visina Mount Everesta, odgovorili su.

 

Nakon povlačenja kovanice kune se čuvaju u montažnom objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od 3 godine te će se nakon toga prodati kao sekundarna sirovina, kazali su.


- Za razliku od kovanica kune, novčanice kune se paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore Hrvatske narodne banke te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak, naglasili su.

 

Podsjetimo, Banke, Financijska agencija (Fina) i HP-Hrvatska pošta d.d. (Hrvatska pošta) svim potrošačima u roku od 12 mjeseci od uvođenja eura, odnosno od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., mijenjaju gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije.

- U tom se razdoblju u jednoj transakciji može zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna bez naknade, s tim da banke tu naknadu uglavnom ne naplaćuju, dok je Fina i Hrvatska pošta naplaćuju. Nakon 1. siječnja 2024. zamjenu novčanica i kovanica kune radi samo Hrvatska narodna banka i to bez naknade. Novčanice kune će se moći zamijeniti za euro u neograničenom roku, no kovanice kune moći će se zamijeniti samo tri godine nakon uvođenja eura odnosno do 31. prosinca 2025. Također, podsjećamo kako se tijekom 2023. novčanice i kovanice kune ne zamjenjuju u Hrvatskoj narodnoj banci. Napominjemo i da građani u bankama tijekom 2023. mogu zamijeniti gotov novac kune u euro polaganjem na svoj račun uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, odgovorili su nam.


Reci što misliš!