Biznis

Između tri nacionalna parka

EuroEnergy ulazi u Hrvatsku s projektom vjetroelektrane vrijednim 150 milijuna eura

EuroEnergy ulazi u Hrvatsku s projektom vjetroelektrane vrijednim 150 milijuna eura

Između tri nacionalna parka Plitvice, Paklenica i Sjeverni Velebit, vjetroelektrana će dati ključan doprinos razvoju lokalne zajednice u ovoj regiji, kaže Boris Katić

EuroEnergy, kao podružnica Libra Group koja se bavi obnovljivim izvorima energije s imovinom i poslovnim operacijama u Europskoj uniji, objavila je da će kupiti projekt vjetroelektrane snage 114 megavata (MW) u Udbini. Predstavljajući ukupnu investiciju od 150 milijuna eura, projekt će proširiti europsko prisustvo EuroEnergyja kako bi se iskoristio potencijal rastućeg sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Značajno je da akvizicija predstavlja jedno od prvih ulaganja u čistu energiju u zemlji otkako je postala članica eurozone u siječnju 2023.

Očekuje se da će projekt koji se nalazi u prostorno najvećoj županiji u Hrvatskoj, Ličko-senjskoj, u općini Udbina, potaknuti lokalno gospodarstvo osnivanjem ureda, zapošljavanjem lokalnog osoblja i ugovaranjem lokalnih tvrtki za razvoj, izgradnju i rad vjetroelektrane.

S uspostavljenom prisutnošću na ključnim tržištima, uključujući Grčku, Rumunjsku i sada Hrvatsku, ova će akvizicija značajno povećati investicijski portfelj solarnih parkova i vjetroelektrana tvrtke EuroEnergy na ukupno instaliranu snagu od preko 200 MW. Osim toga, tvrtka je prethodno posjedovala i upravljala s 375 MW.

EuroEnergy je jedna od rijetkih privatnih platformi za obnovljivu energiju sa značajnim iskustvom, prisutnošću na licu mjesta, značajnom operativnom imovinom i snažnim razvojem na europskim tržištima u razvoju. Također je predan unaprjeđenju inovativnih tehnologija za podršku operativnoj izvrsnosti, od nedavno i uvođenjem tehnologije dronova za inspekciju vjetroelektrana.

Ponosni smo što smo proširili naš portfelj na Republiku Hrvatsku, tržište s golemim potencijalom i rastućim domaćim sektorom obnovljive energije”, rekao je glavni izvršni direktor EuroEnergyja Fanis Mermigkousis. “Predani smo tome da lokalne zajednice budu uključene tijekom cijelog procesa. Naš rad pomaže osigurati da južna i istočna Europa budu dio tranzicije obnovljive energije, a mi ćemo nastaviti istraživati nova geografska područja u kojima će se ovaj sektor razvijati.”

Akvizicija zadržava pravo proširenja s dodatnih 70,5 MW kapaciteta vjetra, ovisno o nadogradnjama električne mreže koje mogu povećati proizvodnju. Širi rast obnovljive energije u Europi, nove nadogradnje hrvatske mrežne infrastrukture i liberalizirano tržište s pratećim potpornim zakonodavstvom dodatno pospješuju ovaj rast. Potencijalna skalabilnost ovog projekta je također nešto što u nadolazećem razdoblju pridonosi ugradnji novih, visoko inovativnih i zelenih infrastrukturnih rješenja u Hrvatsku.

Naša Grupa posvećena je odgovornim inovacijama i rastu te smo ponosni smo što EuroEnergy ulaže u hrvatsku energetsku budućnost dok ona postaje dio zelene tranzicije”, rekao je Antonis Menegas, izvršni potpredsjednik Libra Group za energetiku. “U našem globalnom ekosustavu koristimo se uvidima naše mreže kako bismo izgradili ekonomiju razmjera. Radujemo se što ćemo pratiti napredak EuroEnergyja dok naša Grupa nastavlja unapređivati paneuropsku platformu za obnovljivu energiju.

Boris Katić, jedan od trojice vlasnika i izvorni developer ovog projekta rekao je: „Zadovoljstvo nam je pozdraviti EuroEnergy i njihov tim kao snažnog i iskusnog partnera u projektu. Ovaj projekt vjetroelektrana dat će značajan doprinos održivom razvoju ovog ruralnog područja stvaranjem visokokvalificiranih radnih mjesta, poboljšanjem okruženja za lokalna poduzeća i jačanjem regionalne cestovne i elektroenergetske infrastrukture. Smještena u trokutu između tri nacionalna parka Plitvice, Paklenica i Sjeverni Velebit, vjetroelektrana će dati ključan doprinos razvoju lokalne zajednice u ovoj regiji.”

O EuroEnergy

EuroEnergy je tvrtka za ulaganje u obnovljivu energiju s uredima u Londonu, Ateni i Bukureštu. EuroEnergy je osnovan 2007. u Grčkoj kako bi povećao doprinos obnovljivih izvora energije (OIE) tradicionalnom energetskom miksu u Europi i mediteranskim zemljama. Tijekom godina, portfelj je narastao i obuhvaća solarne fotonaponske i vjetroelektrane u Rumunjskoj i Grčkoj. S fokusom na solarnu energiju i energiju vjetra, EuroEnergy je povećao svoj portfelj OIE kupnjom solarne fotonaponske operativne imovine i vjetroelektrana u izgradnji. Dosadašnja operativna imovina EuroEnergyja sastoji se od blizu 0,5 GW projekata vjetra, solarne energije i bioplina.

O Libra Group

Libra Group je privatna, globalna poslovna grupacija koja obuhvaća 30 operativnih subjekata: 20 poduzeća pretežno usmjerenih na zrakoplovstvo, energetiku, pomorstvo, nekretnine, ugostiteljstvo i diverzificirane industrije te 10 društvenih inicijativa. S imovinom i poslovanjem u gotovo 60 zemalja, Libra Group koristi snagu svoje globalne mreže i sposobnosti za pružanje međusektorskih uvida za rasta poslovanja, istovremeno smanjujući rizik. Danas Librini programi društvene odgovornosti uključuju 10 društvenih inicijativa stvorenih za rješavanje nezadovoljenih potreba i dodjelu bespovratnih sredstava koja pomažu ljudima diljem svijeta. Kroz svojih 30 entiteta Libra Group je usmjerena na održavanje svoje inovativne kulture koja podržava ljudski potencijal i uvijek pruža rast s dobrim – dvostrukim motorima koji pokreću ekosustav Libre.

 


Reci što misliš!