Biznis

Svijet:

Korisnici ljuti na iznajmljivače: Traže da iznesu smeće, operu suđe, posteljinu

Korisnici ljuti na iznajmljivače: Traže da iznesu smeće, operu suđe, posteljinu

Neki vlasnici nekretnina koje iznajmljuju preko Airbnba imaju dodatne zahtjeve od gostiju, osim onih da plate usluge čišćenja koje sežu i do iznosa od 375 dolara, piše Wall Street Journal.

Turisti su svoje frustracije iznijeli na društvenim mrežama, a neki kažu da su iznajmljivači od njih tražili da za vrijeme boravka u smještaju obave i neke kućanske poslove, iznesu smeće, operu posteljinu pa čak i da pokose travu.

U viralnom je videu objavljenom na TikToku jedna korisnica rekla da je odlučila da neće rezervirati smještaj preko Airbnba, zato što su iznajmljivači tražili dodatno plaćanje usluge čišćenja u iznosu od 125 dolara, a od gostiju su još tražili i da iznesu smeće, skinu posteljinu i operu je.

“Ako plaćam 229 dolara za noć i 125 dolara za čišćenje, neću ništa prati. Znam da je to čas posla, ali stvar je principa i stvarno mi smeta”, rekla je u videu.

Video je postao viralan, a brojni su se korisnici javili sa sličnim iskustvima.

Drugi je korisnik Airbnba u srpnju na Redditu upitao je li normalno da iznajmljivač od gosta traži da pokosi travu. Dodao je da mu se to čini pretjeranim, posebno uzevši u obzir premium cijenu koju je platio za smještaj, ali da ne želi dobiti lošu ocjenu ako ne obavi zadatak.

Glasnogovornik Airbnba rekao je Insideru da iznajmljivači sami određuju naknade za čišćenje, a da im iz kompanije preporučuju da taj iznos bude razuman i čak predlažu da ga uopće ne uvrštavaju. Prema Airbnbu, 45 posto oglasa nema naknadu za čišćenje, a kod onih koji imaju, ona iznosi manje od 10 posto ukupnog troška rezervacije.

“Želite li da gosti stave prljavo posuđe u perilicu posuđa ili skinu posteljinu prije odjave? Ako je tako, razmislite o naplaćivanju vrlo minimalne naknade za čišćenje – ili nikakve naknade”, stoji na stranici Airbnba namijenjenoj iznajmljivačima smještaja. “S višom naknadom gosti mogu očekivati da će jednostavno otići iz vašeg prostora prilikom odjave, kao što bi otišli iz hotelske sobe”, dodaju.

Kimanzi Constable, digitalni nomad koji je odsjeo u više od 100 smještaja preko Airbnba, rekao je za Insider da su ga neki iznajmljivači zamolili da obavi kućne poslove, a da mu pritom nisu omogućili osnovna sredstva za čišćenje ili pranje rublja.

“Iznajmljivači Airbnba tražili su od mene da obavljam poslove kao što je iznošenje smeća kad odjavim smještaj, pranje suđa, pospremanje i druge poslove koji će im pomoći, unatoč tome što bih platio naknadu za čišćenje”, rekao je Constable, dodavši da mu nije problem napraviti spomenuto, ali da bi iznajmljivači trebali osigurati sva potrebna sredstva za čišćenje ili ukinuti naknadu za čišćenje.


Reci što misliš!