dodjela u maškovića hanu
U Zadru samo restorani Foša i Kaštel imaju Michelinove preporuke, Boškinac iz Novalje zadržao svoju zvjezdicu
U Maškovića hanu sinoć je bilo posebno svečano, a razlog je bilo uručenje prestižne Michelin plakete hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Michelinov vodič za 2022. godinu.
Na ovoj svečanosti, koju je osmislio i uredio Boris Ružić, skupila se sama gastro-elita Hrvatske, pa smo tako prepoznali i chefa Stjepana Vukadina, jednog od članova žirija proteklog Masterchefa.
Poznato je da su svi dosadašnji nositelji najvišeg Michelinovog priznanja zadržali svoje zvjezdice. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).
Oznaku Michelin preporuke za 2022. godinu dobila su ukupno 62 restorana, pri čemu je na navedenu listu uvršteno 6 novih restorana: Taj Mahal (Dubrovnik), Johnson (Mošćenička Draga), Kinoteka (Split), Gallo (Zagreb), Nav (Zagreb), Il Ponte (Trogir).
Na listu dobitnika nagrade Bib Gourmand, koja se dodjeljuje za sjajan omjer cijene i kvalitete, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas ima ukupno 12 restorana.
Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju od sada uz restoran Zinfandel’s (Zagreb) posjeduje i Konoba Mate (Korčula).
Što se tiče zadarskih restorana, mi imamo dva koja imaju Michelinovu preporuku. To su restoran Foša i restoran Kaštel koji su i sinoć dobili preporuku.
Što zapravo znači ta preporuka rekla nam je direktorica hotela Bastion i ArtKalelarga, Mladenka Štura:
- Znači da gosti imaju povjerenja da dolaze u nešto gdje će osjetiti našu mikro lokaciju, gdje će prema nekakvim postulatima te gastornomije otkriti i ono što u njihovim zemljama nema jer s radom s OPG-ima i s radom s namirnicama koje oni u svojim zemljama to ne mogu pronaći, mi ćemo to pripremiti na jedan drukčiji način i naravno to je nekakav put do kojeg su očekivanja da će doći.
Preporuku imaju već petu godinu za redom, a već su sedam godina u svjetskoj asocijaciji koja posebnu pažnju daje gastronomiji i različitosti svih zemalja i regija.
- Preporuka je nešto da vam kaže da ste u dobrom smjeru, da radite dobar posao i da o vama ovisi koliko ćete sve to podizati na još jednu veću razinu - kazala je Štura.
Tomislav Fain, ugostitelj i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, smatra kako je Michelinova preporuka prestiž i daljnji poticaj.
- Sigurno da samim dobitkom Michelinove zvjezdice i Michelinove preporuke dobivamo veću vidljivost i na taj način veće prihode, bolje cijene, a naravno sve to mora popratiti i kvaliteta. Za dobiti Michelinovu zvjezdicu, znamo koliko moramo biti kvalitetni, koliko treba truda uložiti i vlasnik i kuhar, chefovi i svi ostali. Prilično je težak proces dobiti zvjezdicu. Ima više mogućnosti i opcija, možete dovesti chefa koji već ima Michelinovu zvjezdicu u restoran i na taj način je brže dobiti. Ili vjerovati u nekog mladog kuhara pa školovati ga, što je nešto duži proces - kazao nam je.
Komentirao je i činjenicu da zadarski restorani imaju tek dvije preporuke.
- Mi na zadarskom području, nažalost, imao samo dvije preporuke. Tužan sam samim tim, ali očigledno su se naši zadarski ugostitelji okrenuli onakvim gostima kakve imamo. Siguran sam da u Zadru postoji više hotela s pet zvjezdica i da dolaze kvalitetniji gosti, da bi se na taj način vjerojatno i podignuo standard našim restoranima - zaključio je.
- Čestitam svim restoranima koji su zadržali svoje zvjezdice, odnosno njihovim vlasnicima, chefovima i vrijednim timovima. Hrvatska od ove godine ima 84 restorana koja nose neku od prestižnih oznaka MICHELINA, 6 više nego lani. Izabrani restorani ušli su u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta i Hrvatska turistička zajednica, kao nacionalni partner MICHELINA, iznimno je ponosna na vas. MICHELINOVE oznake daju odlične promotivne potencijale koje će vjerujem destinacije već u ovoj turističkoj godini znati valorizirati i dodatno u budućnosti iskoristiti. Ulazimo u samu špicu turističke sezone te je pred nama dio godine kada u hrvatskim destinacijama u prosijeku boravi preko milijun gostiju dnevno i stoga s ponosom istaknite svoje plakete, svoje zvjezdice i oznake - izjavio je tom prigodom direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Nakon dodjele uslijedio je i vatromet, a u zabavnom dijelu programa nastupio je Massimo Savić, dok je voditeljica događaja bila Iva Šulentić.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
U sklopu izvođenja radova tvrtke Euro projekt d.o.o. na izgradnji javnog sustava odvodnje od nedjelje, 15. prosinca 2024. godine započinje izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području gradskog naselja Vidikovac.
-
Pročitajte dnevni horoskop i doznajte što vam za današnji dan predkazuju zvijezde
-
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
Izdvojeno
-
„Kao što pomorci, boreći se s valovima, brodom sigurno uplove u porat, tako i CTG aparat, koristeći ultrazvučne valove, pomaže pri sigurnom porodu“; tako je ravnatelj Pomorske škole Zadar, Marin Perinić, sasvim lijepo dočarao još jednu u nizu donacija svoje škole usmjerene prema Općoj bolnici Zadar, točnije Službi za ginekologiju i opstetriciju.
-
Čovjek je ključ uspjeha u turizmu - poruka je akcije "Nasmiješeno sunce" kojom su nagrađeni najuspješniji u ostvarenju protekle turističke sezone.
-
Iz zadarskog rodilišta stiže jedna lijepa vijest; zaključno s jučerašnjim danom brojimo ukupno 1.403 rođene bebe i sasvim ćemo sigurno do konca godine nadmašiti brojku od 1.421 djeteta koliko je rođeno u 2023.
-
Hepatolozi vjeruju da ne postoji "zdrav" alkohol, ali odabir sigurnijih pića s njihovog popisa može vam pomoći da svom organizmu nanesete najmanju moguću štetu.
Reci što misliš!