Biznis

Turistička sezona

Općina Preko: 29 posto više dolazaka i 25 posto više noćenja nego 2019. godine

Općina Preko: 29 posto više dolazaka i 25 posto više noćenja nego 2019. godine

Prema podacima iz sustava eVisitor, od 1. siječnja do 30. lipnja na području Općine Preko zabilježeno je 6680 dolazaka i 46.563 noćenja. U usporedbi s predpandemijskom 2019. godinom, dolazaka je 29 posto više, a noćenja 25 posto više.

I prvi čovjek općine Jure Brižić smatra da su rezultati iznimno dobri, osobito ako ih uspoređujemo sa 2019. godinom, a prema najavama bookinga smještaja, cijela sezona trebala bi biti odlična. To je rezultat dobre pripreme i ulaganja u razvoj turizma, u infrastrukturu i sadržaje, nove proizvode i kontinuirano obogaćivanje turističke ponude. Da bi ponuda bila kvalitetna, potrebno je stalno održavati već postojeće sadržaje, na čemu radimo konstantno, ali uveli smo i neke nove segmente kao što je dodatni razvoj projekta Avantura otok, uređenje novih pješačkih staza poput Kulturno-povijesne staze u Lukoranu, uređenje plaža Jaz i Jugo, dodatne turističke signalizacije, izrade nove mobilne aplikacije Avantura Otok Ugljan i sl., dodaje Brižić.

Pokrenute su, podsjeća, i mnoge nove manifestacije te je kalendar događanja iznimno bogat i sadržajan, a puno se radi i na marketingu destinacije – nova web stranica, prisutnosti na društvenim mrežama, sudjelovanje na turističkim sajmovima.

"Uza sve ovo, raduju nas i nove privatne investicije, bez kojih se turizam ne može razvijati u onoliko koliko bismo svi htjeli i koliko bi mogao na ovom otoku koji ima poprilično potencijala. Tu ponajprije mislim na otvorenje prvoga hotela na otoku nakon dugog niza godina – baštinskog hotela Dunatovi dvori u Preku. Nadalje, gradi se novo turističko naselje Lioqa Resort u Ugljanu, a uskoro će početi i gradnja Lukoran Resorta. U posljednje vrijeme sve više se razvija i kamping turizam – u Ugljanu posluje mladi, ali sada već uistinu uspješan kamp – Camping Ugljan Resort, a u najavi je gradnja i nekih novih kampova. Svi zajedno uložili smo puno truda, sredstava i energije kako bismo turizam u našoj općini i na našem otoku podigli na novu razinu i doprinijeli razvoju Ugljana ne samo u turističkom smislu, nego općenito podigli standard življenja", ističe općinski načelnik Jure Brižić.

I direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta više je nego zadovoljan odličnim rezultatima, pogotovo što smo tek na početku srpnja.

"Dolasci i noćenja buknuli su kao nikad dosad, povećanje od 25 do 29 posto već u prvoj polovici godine, najava je za izvanrednu sezonu koja slijedi, a nama potvrda da smo na dobrome putu i da smo ono što radimo svakodnevno, a posebno u ove dvije neturističke korona godine – dobro iskoristili i dobro se pripremili za ovu, po svemu sudeći, rekordnu 2022.", smatra Košta.

Dosta se, kaže, ulagalo i u privatnom i u javnom sektoru, od novog hotela i drugih kvalitetnih smještajnih kapaciteta, uređenja plaža, infrastrukture aktivnog turizma, pa do digitalnih i marketinških projekata usmjerenih na promociju.

"Nedavno smo predstavili novu mobilnu aplikaciju i mnoštvo manifestacija koje smo pripremili za ovo ljeto, a već sada imamo izrazito dobre povratne informacije gostiju i posjetitelja i nadam se da ćemo do kraja sezone opravdati njihovo povjerenje te da će im boravak na otoku Ugljanu biti ugodan, sadržajan i siguran", poručuje direktor TZO Preko Ivan Košta.


Reci što misliš!