Biznis

uspješna poslovna ideja

U Novskoj uzgajaju mikroalge, sve rasprodane još prije nekoliko godina

U Novskoj uzgajaju mikroalge, sve rasprodane još prije nekoliko godina
www.pixabay.com

Tvrtka Phyox uložila je u pogon 6,6 milijuna eura i uskoro u Novskoj kreće s proizvodnjom 40 tona algi godišnje za farmaceutsku industriju, piše u nedjelju Večernji list.

Mikroalge postoje više od dvije milijarde godina i smatraju se najstarijim biljkama na Zemlji, a u Novskoj bi uskoro od njih mogli ostvarivati iznimne prihode i profite.

Naime, nakon godina istraživanja, laboratorijskog ispitivanja te probne proizvodnje u lipnju ove godine u Novskoj počinje komercijalna proizvodnja i izvoz mikroalgi i to u količinama koje će ih, vrlo vjerojatno, brzo postaviti u sam vrh europske proizvodnje.

"Mikroalge (Phytoplankton) su mikroorganizmi koji putem fotosinteze proizvode kisik (Oxygenium) i tako je nastalo ime PHYOX", govori Franjo Orešković, predsjednik upravnog odbora tvrtke Phyox, dioničkog društva koje čine četiri njemačko-hrvatska partnera.

Kroz tvrtku su nas proveli on i idejni začetnik te izvršni direktor tvrtke – Bernd Herrmann, inovator koji je osmislio jedinstvenu tehnologiju proizvodnje mikroalgi koja je i patentirana te se stoga u Novskoj alge proizvode na jedinstveni način.

A sve je započelo, kaže Herrmann, prije deset godina u Njemačkoj – sa škampima. 

"Tada sam razmišljao o pokretanju proizvodnje bio škampi u zatvorenom prostoru. Htio sam prirodno njihovo hranjenje, a ne gotovim suhim koncentratom. I na kraju su ta prirodna hrana za škampe bile alge pa sam krenuo razvijati tehnologiju njihove proizvodnje kao hrane za škampe. No, kada sam počeo proučavati alge, shvatio da su vrlo zanimljive, a i poslovno bolje od škampa", govori Bernd.

S Oreškovićem se poznaje odavno, kliknuli su i oko ovog projekta te se odlučili za investiciju u Hrvatskoj, a zahvaljujući vrlo dobrom položaju Novske, uz autocestu i prugu te dobrim dočekom gradonačelnika Marina Piletića – odlučili su milijunski posao pokrenuti u novljanskoj poduzetničkoj zoni gdje su do sada uložili 6,6 milijuna eura.

"Primjena je algi ogromna, od farmaceutske industrije i lijekova, kozmetike, prehrambene industrije koja koristi bjelančevine, omega 3 kiseline i razne druge spojeve iz algi, biološko gnojivo, bioplastika, gorivo... ogromne su mogućnosti korištenja bioalgi. Airbus je nedavno platio njemačkom tehničkom uredu deset milijuna eura za istraživanje kerozina od algi.

Sadašnja cijena je oko pet dolara po litri goriva dobivenog od algi, još uvijek je to skupo, ali se sve to intenzivno razvija", kazuje Franjo Orešković koji napominje kako su se oni u svojoj proizvodnji odlučili, za sada, orijentirati na farmaceutsku industriju koja je visokoprofitabilna, piše novinar Večernjeg lista Danijel Prerad.


Reci što misliš!