1. dani vina i gastronomije
Stvaranje prepoznatljivosti enogastronomije Zadarske županije
U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i u suradnji sa Zadarskom županijom – Upravnim odjelom za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, u Zadru je u utorak 22. ožujka održano 1. izdanje susreta Dani vina i gastronomije Zadarske županije.
Inicijativa povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude realizirala se uz podršku Udruge vinara Zadarske županije, Obrtničke komore Zadarske županije, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, te Hotelijersko-ugostiteljske škole Zadar.
U Kneževoj palači svoje su proizvode predstavili brojni proizvođači iz županije i to Figurica vina, PZ MasVin, Vinarija Škaulj, Degarra vinarija, Kraljevski vinogradi, Obrt Ker-Vin, Vina Buljat, Vina i likeri Fiolić, Vinarija Bora, Paška Sirana, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Matak, OPG Ivan Rogić, OPG Matak Tartufi i Eko mlikarija. Susretu je nazočio i veliki broj predstavnika ugostiteljskih objekata i hotelskih kuća s područja Zadarske županije.
Program se sastojao od susreta proizvođača i ugostitelja/hotelijera, te druženja svih sudionika uz degustaciju tradicionalnih sezonskih jela sljubljenih s lokalnim vinima.
Stručnu prezentaciju „Zadarska vinska regija danas i 2050. godine“ o potencijalima i perspektivi Zadarske županije kao vinske regije održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula kako Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje koja ovdje iznosi visokih 30.
Gastronomski dio pripremile su mlade snage iz zadarske Ugostiteljske školu na čelu s Renatom Kraljevom, a sastojao se od jela tipičnih za ovo podneblje koje odišu tradicijom i autohtonošću poput šparoga sa jajima, variva od janjetine i povrća, rolice pršuta i paške skute, te banjski brudet od sipe sa bižima i krumpirom. Sommelier Ivan Stiblik nadopunio je predstavljanje povezujući ova ukusna jela s određenim vinskim sortama.
Ovo događanje dio je snažnih aktivnosti koje TZ Zadarske županije kontinuirano provodi u okviru projekta razvoja eno-gastro-destinacije. Direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Mihaela Kadija, tim je povodom izjavila:
„Ovim uspješnim susretom započinjemo snažnu inicijativu povezivanja lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, te stvaranje prepoznatljivosti lokalne eno-gastronomske ponude u vidu turističke ponude Zadarske županije. Želimo i nadamo se kako će ovaj Poslovni susret proizvođača i ugostitelja Zadarske županije rasti svakim novim izdanjem, te biti središnje mjesto za unaprjeđenje lanca prodaje i distribucije domaćih proizvoda unutar Zadarske županije.“
Pri tom je istaknula činjenicu kako Zadarska županija svojom autohtonom ishranom, tradicijom uzgoja, resursima i potencijalom posebno u vidu ekološke proizvodnje, te ponudom i razinom kvalitete usluge može i treba izrasti u ozbiljnu konkurenciju na hrvatskom Jadranu.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!