Biznis

#eurowaves

Đoni Štambuk: Vjerujem da ćemo svi zajedno podići nivo lučke opreme za prihvat otpada te bolji monitoring

Đoni Štambuk: Vjerujem da ćemo svi zajedno podići nivo lučke opreme za prihvat otpada te bolji monitoring

Potpisan je Transnacionalni sporazum o održivom upravljanju lučkih područja s lučkim upravama u ADRION području – Venecijom, Barijem, Zadrom i Dubrovnikom.

Projekt ECOWAVES se provodi u sklopu programa Interreg ADRION, nositelja Uprave lučke mreže Ionskog mora – Luke Taranto, a usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država (Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Srbija, Crna Gora i Albanija). U Hrvatskoj ga provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

Projekt ECOWAVES doprinosi unaprjeđenju sustava upravljanja otpadom s plovila, zaštiti okoliša i smanjenju onečišćenja.

Putem strategija usmjerenih k upravljanju otpadom i stvaranjem međunarodne mreže za zaštitu okoliša unutar lučkih područja uvode inovativne modele upravljanja tim otpadom.  Sudionici u projektu promiču održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te  ga prenose svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju. 

Jučer, 24. veljače 2022. godine u Anconi, Italija, je potpisan Transnacionalni sporazum o održivom upravljanju lučkih područja s lučkim upravama u ADRION području – Venecijom, Barijem, Zadrom i Dubrovnikom.

S hrvatske strane, na potpisivanju i pripadajućoj konferenciji sudjelovali su Vlado Kovačević, v.d. ravnatelja AGRRA-e, Đoni Štambuk, v.d. ravnatelja Lučke uprave Zadar, Dario Barbarić, voditelj Odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik i Ivana Dević, zamjenica ravnatelja AGRRA-e i voditeljica projekta. Sporazumom se otvaraju mogućnosti za odgovorno i zeleno poslovanje u zaštiti okoliša, te se definiraju ciljevi za očuvanje prirodnih i gospodarskih bogatstava i osiguravanje zelene budućnosti u  okvirima europskog „Green Deal“-a.

„Ovaj Sporazum značajno doprinosi zajedničkom djelovanju na održivoj budućnosti. Svim lučkim upravama uključenim u ovaj projekt zajedničko je more kao prirodno bogatstvo koje moramo čuvati. Ono je izvor gospodarskih prihoda, razvoja turizma, bioraznolikosti i različitih drugih komponenti koje povezane čine veliku cjelinu i imaju utjecaj na brojne segmente društva i ekonomije. Zaštita ovog resursa kroz održivo upravljanje lučkih područja je jedan od prioriteta kojima se doprinosi ispunjavanju smjernica zelenog gospodarstva budućnosti“, rekla je Ivana Dević.

Lučka uprava Zadar pridruženi je partner AGRRA-e na ovom projektu.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo kroz projekt ECOWAVES biti potpisnicima sporazuma o suradnji na očuvanju naših zajedničkih prirodnih resursa sa lučkim upravama od Barija, Ancone, Venecije  Dubrovnika, pa sve do Igumenitze. Vjerujem da ćemo svi zajedno podići nivo lučke opreme za prihvat otpada te bolji monitoring predmetnih postupaka, a sve kako bismo našim budućim generacijama mogli osigurati barem istu kvalitetu okoliša na koju još uvijek, barem u usporedbi sa ostatkom Europe, možemo biti ponosni“, izjavio je  Đoni Štambuk.

Sudionici su u Anconi raspravljali o transnacionalnoj izgradnji kapaciteta za prijenos znanja o planiranju otpada u lučkom području radi poticanja statusa okoliša – prijenosu znanja o planiranju otpada u lučkom području. Razmijenjena su iskustva i prikazane dobre prakse u sustavu gospodarenja otpadom luke Ancona od strane Garbage Group i Fullmar.

Projekt ECOWAVES promiče održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te ga prenose svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju. Daljnje aktivnosti na ovom projektu odnose se na potpisivanje sporazuma s minimalno tri kruzer tvrtke vezano uz njihov doprinos i razvoj svijesti putnika, posade i osoblja o pravilnom postupanju s otpadom te postavljanje različitih eko instalacija od kojih svaki partner ima priliku odabrati što je za njega najpovoljnije. 

 

 


Reci što misliš!