Biznis

Ministarstvo poljoprivrede

Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa

Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
Damir Spehar/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s hrvatskim proizvođačima, osiguralo je pristup zahtjevnom japanskom tržištu za juneće meso vrhunske kvalitete iz hrvatskog uzgoja

Ovo je rezultat dugogodišnjeg rada Ministarstva poljoprivrede na programima iskorjenjivanja i kontrole najvažnijih zaraznih bolesti životinja, a koje se očituje u međunarodno priznatim službenim statusima zdravlja životinja od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), te ustrajnih napora u dokazivanju ekvivalentnosti sustava kontrole zdravlja životinja i proizvoda životinjskog podrijetla u Republici Hrvatskoj nadležnom tijelu Japana i usuglašavanju sanitarnih garancija sigurnosti proizvoda, koje su u konačnici prihvaćene kao odgovarajuće za zahtjevno japansko tržište. Pored prilike koju pruža mogućnost plasmana visokovrijednih proizvoda na ovo prestižno tržište, ovo je sjajna referenca za hrvatske proizvode i na drugim tržištima.

Ministarstvo poljoprivrede, samostalno i u suradnji s Europskom komisijom, kontinuirano radi na otvaranju i brojnih drugih tržišta od interesa za hrvatske proizvođače pa je tako tijekom  2021. godine u odvojenim postupcima omogućen izvoz proizvoda ribarstva,  mješovitih proizvoda te sirovih i soljenih koža u Izrael, mlijeka i mliječnih proizvoda u Libiju, ovaca i koza te mesa goveda u Iran, hrane za kućne ljubimce u Albaniju, sladoleda u Kostariku, želatinskih kapsula u Egipat.

Obzirom da svaka članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) može samostalno procjenjivati zdravstvene rizike od uvoza određenih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, vremensko trajanje i zahtjevnost pregovora ovakve vrste varira ovisno o ekonomskim interesima i administrativnim kapacitetima države uvoznice, usklađenosti njihove veterinarske službe s međunarodnim standardima,  razini rizika robe koja se uvozi te interesu uvoznika. Shodno navedenom, postupci mogu trajati od nekoliko mjeseci do više godina.


Reci što misliš!