Biznis

priopćenje

Sindikat umirovljenika protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina

Sindikat umirovljenika protiv obveznog cijepljenja za starije od 65 godina
Marko Dimic/PIXSELL

Sindikat umirovljenika usprotivio se u četvrtak mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja za starije od 65 godina, nakon izjave ministra zdravstva Vilija Beroša od prije dva dana da se razmišlja o obveznom cijepljenju te dobne skupine iz koje dolazi više umrlih od covida-19.

S obzirom da iz te skupine ima najviše umrlih te je prosječna dob do sada umrlih osoba 76,2 godina, ministar misli da bi se njih trebalo obvezno cijepiti, jer pokušaj obvezivanja obiteljskih liječnika iz listopada 2021. da nazovu ili čak posjete sve svoje pacijente starije od 65 godina nije uspio.

No, u odnosu na ostatak populacije procijepljenost starijih od 60 godina je ipak relativno visoka te iznosi 78,5 posto, iako manju procijepljenost u EU-u imaju samo Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Latvija i Estonija, navode iz sindikata.

Upravni odbor SUH-a stoga traži od Nacionalnog stožera da se suzdrži od uvođenja bilo kakvih prinudnih mjera kojima bi se starije od 65 godina obvezalo na cijepljenje protiv covida-19. Protivi se ne samo stoga što bi se time diskriminiralo baš tu dobnu skupinu, već držeći kako je pravo svakog pojedinca odabir cijepljenja i cjepiva, uz punu odgovornost za vlastito zdravlje i zaštitu zdravlja drugih sugrađana.

SUH naglašava i kako još nisu iskorištene sve druge moguće mjere za poticanje cijepljenja starijih, kao npr. uvođenje mobilnih timova i obilazak ruralnih i urbanih područja i cijepljenje u mjestima prebivališta ili boravišta. Pritom apeliraju na sve starije osobe i umirovljenike da se, do otkrića djelotvornijih načina prevencije i liječenja od covid-19, cijepe, uz puno povjerenje spram dostignućima znanosti.


Reci što misliš!