evo detalja
24 veganska restorana časte ručkom one koji se odvaže isprobati veganstvo
Koliko je popularno veganstvo u siječnju govori činjenica da je prošloga tjedna svjetska kampanja Veganuary dobila svoju dvomilijuntu prijavu
Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju!
Kako bi potaknuli i svoje sunarodnjake na što više prijava,
Prijatelji životinja, u suradnji s 24 veganska restorana iz
Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Karlovca, Opatije i
Šibenika, odlučili su nagraditi one koje se prijave na hrvatsku
verziju izazova – Vege izazov.
„Ako se do kraja siječnja prijavite na Vege izazov
na www.veganopolis.net, osim podrške u vidu
savjeta, recepata i korisnih informacija, postoji velika
mogućnost i da ćete biti počašćeni besplatnim ručkom.
Najsretnije, koje ćemo nasumično odabrati nakon Izazova, čeka
ukusan veganski obrok u nekom od najpopularnijih veganskih i
vegetarijanskih restorana, a imat ćemo na umu i da vas počastimo
jelom u onom najbližem vašoj adresi”, navode Prijatelji
životinja.
Dodaju: „Ako se protiviš okrutnosti nad životinjama, brinu te
klimatske promjene i nemilosrdno trošenje resursa na našem
planetu, a nije ti na odmet ni zdravije se hraniti, Vege izazov
je idealna prilika za napraviti pozitivnu promjenu za sve
navedeno! Zapamti, nikada nije kasno za dobre promjene.”
Koliko je popularno veganstvo u siječnju govori činjenica da je
prošloga tjedna svjetska kampanja Veganuary dobila svoju
dvomilijuntu prijavu, što znači gotovo četverostruko povećanje
zainteresiranih od siječnja prošle godine, kada se više od 582
000 ljudi prijavilo za sudjelovanje u Veganuaryju. Istraživači iz
Oxforda napravili su i izračun koliko izbacivanje životinjskih
proizvoda iz prehrane utječe na druge aspekte. Prema njihovu
istraživanju, 350 000 sudionika Vege izazova utječe na manju
emisiju stakleničkih plinova ekvivalentno tome da su uklonili 160
000 automobila s cesta!
Zbog svega navedenoga, sve više hrvatskih tvrtki uvodi i
proizvodi veganske proizvode i zamjene za meso, mlijeko i jaja, a
golem porast zanimanja za veganstvo prate i brojni restorani. Sve
više njih odlučuje se nuditi isključivo namirnice zbog kojih nije
stradala nijedna životinja, što ih ne ometa u naumu da sve češćim
i uvijek zadovoljnim posjetiteljima nude kobasice, hamburgere,
sir, kebab, bolonjeze i još štošta. Upravo je veganski burger
višestruko proglašen najfinijim na zagrebačkom Adventu. Za takve
obroke odlučuju se i oni koji, za početak, nastoje samo smanjiti
konzumaciju mesa,.
„Danas, kada je veganstvo postalo općeprihvaćeno, kada su
informacije i biljne namirnice dostupne na svakom koraku, baš kao
i veganske opcije u restoranima i trgovinama, pojedincu jedino
preostaje odvažiti se i napraviti taj prvi korak, odnosno klik.
Nikada nije bilo lakše okušati se u veganstvu, a 30 dana, koliko
traje Vege izazov, uz zanimljiv sadržaj i recepte za početnike
koje smo priredili, proleti začas. Ono što konstantno čujemo od
svih koju su se iskušali u njemu je to da žale samo za jednim –
da nisu probali i ranije,” zaključuju Prijatelji životinja.
Popis restorana koji će sudjelovati u nagrađivanju sudionika te
više informacija o veganstvu i Vege izazovu nalaze se
na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.veganopolis.net.
Izdvojeno
-
Šampon za suho pranje ili suhi šampon često se predstavlja kao brzo i jednostavno rješenje za osvježavanje i "maskiranje" masne kose, ali mnogi koji ga koriste, posebno oni s masnijim vlasištem, ne dobiju uvijek očekivane rezultate. No, jedan jednostavan trik, koji je nedavno postao viralan na TikTok-u, mogao bi to promijeniti.
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
Reci što misliš!