Biznis

eu projekti

RH pristupa još jednom projektu u okviru PESCO-a

RH pristupa još jednom projektu u okviru PESCO-a
Ilustracija/Petar Glebov/PIXSELL

Ministri obrane država članica EU-a potvrdili su utorak na sastanku u Bruxellesu 14 novih zajedničkih obrambenih projekata u okviru Stalne strukturirane suradnje (PESCO), a Hrvatska je iskazala interes za sudjelovanje u projektu Air Power pod vodstvom Francuske, izjavio je ministar obrane Mario Banožić.

“Danas smo donijeli odluku o usvajanju 14 novih projekata. Iskazali smo interes za sudjelovanje u projektu AIR POWER pod vodstvom Francuske. Cilj tog projekta je jačanje zračnih sposobnosti oružanih snaga zemalja članica Europske unije, nadogradnja i modernizacija usklađena s novim tehnologijama, definiranje operativnog koncepta zračnih operacija”, rekao je Banožić.

Projekt obuhvaća i razvoj tehničkih komponenti na zračnim borbenim platformama što je Hrvatskoj  posebno zanimljivo u kontekstu nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafale, koje nabavlja iz Francuske.

Stalna strukturirana suradnja na području obrane (PESCO)  uspostavljena je 2017. godine s ciljem osnaživanja obrambenih kapaciteta  zajedničkim ulaganjem.

S novih 14 sada je ukupno 60 projekata u okviru PESCO-a. Hrvatska sudjeluje u šest projekata i Air Power je sedmi kojem se priključuje.

Mogućnost uspostave stalne strukturirane suradnje u području obrambene sigurnosti i obrambene politike uvedena je Ugovorom iz Lisabona. Njome se za niz država članica EU-a predviđa mogućnost uže suradnje u području sigurnosti i obrane. Sudjelovanje je dobrovoljno i državama koje se odluče sudjeleovati omogućuje zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte ili jačanje operativne spremnosti i doprinosa vlastitih oružanih snaga.


Reci što misliš!