Biznis

dna croatia

Digitalna dolina nomada Zadar - prekretnica u širenju priče o digitalnim nomadima

Digitalna dolina nomada Zadar - prekretnica u širenju priče o digitalnim nomadima

Od uvođenja viza za digitalne nomade, dogodilo se puno povezanih stvari da bi danas Hrvatska kao i Zadar bili u fokusu digitalnih nomada.

Nakon inicijative za uvođenje viza za digitalne nomade, pokrenuta je Udruga digitalnih nomada Hrvatske ( DNA Croatia  ) iza koje stoje poznati ambasadori digitalnih nomada u Hrvatskoj – Jan de Jong iz tvrtke Webpower Adria i Tanja J. Polegubic iz Saltwater Workspace te Karmela Tancabel, jedna od glavnih osoba u Hrvatskoj za vinski turizam.

Hrvatska je bila tek 5. država koja je uvela vize za digitalne nomade, vijest je zainteresirala i globalne medije. Tako su među ostalim, CNN i Lonely Planet naveli Hrvatsku kao idealnu destinaciju za digitalne nomade, te nam time osigurali ogroman besplatni medijski prostor i veliki globalni medijski doseg. 

Također, u cijelu priču su se počeli uključivati i hoteli, kampovi i privatni iznajmljivači koji su prilagodili svoju ponudu za digitalne nomade.

U cijeloj priči ne smijemo izostaviti i Tomislava Pancirova, lifestyle-poduzetnika, koji je godinama prije nešto što se sve zakotrljalo promovirao i stavljao fokus na digitalne nomade, kao i Paula Bradburya koji je u seriji medijskih objava na portalu Total Croatia News na globalnoj razini znatno podigao svijest o Hrvatskoj kao destinacije za digitalne nomade.

Priča je više nego živa i atraktivna, a to su prepoznali i destinacije, turistički sektor, kao i HTZ, koji je krenuo s prvom promotivnom kampanjom „Croatia, your new office!“ s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao atraktivne i dobro pripremljene destinacije za digitalne nomade.

Također, Hrvatska turistička zajednica ( HTZ ) objavila na svojoj web stranici, posebnu podstranicu upravo za digitalne nomade – Croatia, your new office, koja sadrži sve važne informacije vezane uz prijave i boravak digitalnih nomada u Hrvatskoj.

Nedavno se dogodila i nova prekretnica u širenju hrvatske priče o digitalnim nomadima. Početkom listopada najavljeno je prvo hrvatsko selo digitalnih nomada – Digitalna dolina nomada Zadar, a koja će se nalaziti u zadarskom Boriku, točnije u sklopu Falkensteiner resorta. 

Prvo hrvatsko selo digitalnih nomada službeno se otvorilo 10. listopada, a cijene boravka kretat će se od 130 EUR tjedno na više ( cijena za najam 7 tjedna, zavisno od paketa ), no najkraći najam je dva tjedna odjednom. To je minimalno 520 eura za četiri tjedna, znatno manje od prosječnog najma stana u većem dijelu Europe. 

Prema podacima od prije četiri dana, prvi digitalni nomadi već su došli u Falkensteiner, a prema riječima organizatora, Marina Mrše, trenutno imaju preko 200 prijava iz 30 različitih država. Prošli tjedan i Crna Gora je najavila kako će ići stopama Hrvatske te planiraju uvesti digitalnu nomadsku vizu do početka 2022. godine. I opet sve zahvaljujući uspjehu Hrvatske tj. Udruzi digitalnih nomada Hrvatske koji su gostovali u Crnoj Gori na jednoj konferenciji.

Možda redoslijedi događanja nije vremenski točan, niti sam naveo razne druge pozitivne efekte koji su se u međuvremenu događali, no cijela priča jasno pokazuje kako su se stvari događale jednom za drugom i kako se za razvoj određenog proizvoda moramo time strateški i planski baviti. I zato je osnivanje Udruge DNA Croatia bilo ključno.

Izvor: Hrturizam


Reci što misliš!