Biznis

digitalna valuta

Bitcoinu porasla cijena, najviša je u zadnjih šest mjeseci

Bitcoinu porasla cijena, najviša je u zadnjih šest mjeseci
PROMO

BIitcoin je u petak dosegao rekordnu vrijednost u posljednjih šest mjeseci i približio se najvišoj vrijednosti u povijesti, koju je dosegao u travnju.

Najveća svjetska kriptovaluta porasla je gotovo četiri posto i u trenutku pisanja ovog članka iznosi 59.465 dolara, prenosi Index.

To je najveća vrijednost bitcoina od sredine travnja, kad je bio na rekordnih 64.895 dolara.

"Očekuje se značajan napredak ETF-a u četvrtom kvartalu"

Američko povjerenstvo za vrijednosne papire i burze (SEC) spremno je dopustiti prvom američkom bitcoin ETF-u (pasivnom fondu za trgovanje) da počne s trgovanjem idući tjedan, izvijestio je u četvrtak Bloomberg. 

Ben Caselin, voditelj istraživanja i strategije na azijskoj burzi kriptovaluta AAX, rekao je da skok bitcoina iznad 59.000 dolara nije proizvoljan te da su ga dugoročni ulagači akumulirali već neko vrijeme.

"Očekuje se da će u četvrtom kvartalu doći do značajnog napretka oko bitcoin ETF-a u SAD-u", rekao je.

Događaje u petak potaknuo je i tweet iz SEC-ovog ureda za obrazovanje ulagača, rekao je.

"Prije ulaganja u fond koji drži terminske ugovore za bitcoin pažljivo proučite potencijalne rizike i koristi", stoji u objavi SEC-a.

Ulagači u kriptovalute čekali su vijesti o odobrenju prvog bitcoin ETF-a u zemlji, a neki smatraju da bi taj potez mogao ubrzati njegovo usvajanje i trgovanje.

Nekoliko upravitelja fondova prijavilo se za pokretanje bitcoin ETF-ova u SAD-u

Nekoliko upravitelja fondova, uključujući VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie i Galaxy Digital Funds, prijavilo se za pokretanje bitcoin ETF-ova u Sjedinjenim Državama. ETF-ovi za kriptovalute lansirani su ove godine u Kanadi i Europi.

Predsjedatelj SEC-a Gary Gensler ranije je rekao da kriptotržište uključuje mnoge valute koje mogu biti neregistrirani vrijednosni papiri i ostavlja cijene otvorenima za manipulaciju, a milijune ulagača osjetljivima na rizike.

U izvješću Bloomberga navodi se da se prijedlozi ProSharesa i Invesca temelje na dogovorima o terminskim ugovorima i da su podneseni prema pravilima zajedničkih fondova, za koja je Gensler rekao da pružaju "značajnu zaštitu ulagača".

SEC nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar na izvješće Bloomberga.


Reci što misliš!