Taste the Mediterranean
Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu u Splitu
U Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada održan je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji je okupio 25 vrhunskih svjetskih i domaćih chefova čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama.
Split je kao autentično mediteransko središte pokazao širok raspon svoje gastronomske ponude - Festival je započeo fine diningom, proširio se na gradske konobe i restorane, a završio u magičnom krajoliku Omiša i kanjona Cetine, gdje su strani chefovi i gosti festivala u Arsana Tasting House i Radmanovim mlinicama otkrivali tradicionalne dalmatinske specijalitete.
U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli gostovali su chefovi iz sedam zemalja te zajedno sa chefovima domaćinima pripremili gala večere od šest i više slijedova praćene vrhunskim vinima.
Koktel Taste the Mediterranean by Botanist, u kišnu večer razvedrio je uzvanike Festivala. Ekskluzivnu gozbu na večeri otvorenja u splitskoj ribarnici pripremio je chef Zlatko Marinović Noštromo, čiji su originalni recepti sljubljeni s vinima Vinarije Krauthaker.
U Hotelu Park chef Goran Šikić i chefica Maria Jimenez Latorre predstavili su bogatu španjolsku gastronomiju.
Mediteranske specijalitete chefa Brace Sanjina i gostujućih chefova Lionela Levyja, Fabricija Vežnavera i Clementa Higginsa u restoranu Kadena izvrsno su popratila vina istarske Vinarije Degrassi. Večera s potpisom chefa Hrvoja Zirojevića, Laetitije Visse i Antonyja Germanija u restoranu Dvor bila je sljubljena s vinima Vinarije Tomić. U restoranu Kinoteka stolovali su chef Marko Đurašević i gosti - chef Michael Gollenz i chef Ippei Uemura, a pila su se talijanska herojska vina.
Sudionike Festivala u restoranu Zrno Soli ugostio je chef Stjepan Vukadin, a gosti su mu bili chefovi Anastasios Paraskevaidis, Jure Tomič i Claude Krajner. U restoranu Zora bila domaćini Sandra i Dane Tahirović ugostili su chefove Coline Faulquier i Denija Srdoča, te vinariju Galić.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!