Biznis

općina vir

Srđan Liverić: Broj ilegalnih iznajmljivača za 25 posto manji

Srđan Liverić: Broj ilegalnih iznajmljivača za 25 posto manji

Virska Turistička zajednica i Komunalno redarstvo odradili su odličan posao na terenu ovog ljeta, a Državni inspektorat registrirao je i kaznio nelegalne iznajmljivače te im zatvorio objekte.

Komunalno redarstvo Općine Vir u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Vir bit će do kraja rujna u svakodnevnoj provjeri izvršavanja zakonske obveze prijave gostiju, čime će se nakon tri mjeseca terenskog rada zaključiti dosad najopsežnija kontrola prijave boravka s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

Obiđena su pritom u više navrata sva virska naselja od Radovanjice, Miljkovice i Luke, do Lozica, Torova i Kozjaka, pa je broj ilegalnih iznajmljivača, tvrdi direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić, sada za 25 posto manji nego u vremenima kada kontrole nije bilo.

- Ilegalni iznajmljivači ne mogu se oglašavati na globalnim platformama, ne mogu kategorizirati objekte niti postići dobru cijenu za svoje apartmane na crno. Dakle, taj se posao u turizmu u suštini ne isplati, jer ne donosi značajniji novac, a kazne mogu biti drakonske - kaže direktor Liverić.

Pored kontrole radi suzbijanja sive ekonomije – u kojoj je ovog ljeta sudjelovao MUP i Državni inspektorat – na Viru su uložili dodatne napore kako bi otočnim domaćinima ukazali na zdravstvenu nužnost i zakonsku potrebu prijave gostiju koji nemaju prebivalište na otoku.

U ovoj su priči bili rodbina i prijatelji koji posjećuju vlasnike objekata na otoku, u prvom redu kako bi virski TZ u svakom trenutku imao što precizniju statistiku o broju turista i posjetitelja otoka. U pandemijskim okolnostima to se pokazalo izrazito važno, pogotovo zbog činjenice kako je otok Vir u turističku sezonu ušao sa zelenom bojom na korona karti, a uspio ju je zadržati do kraja sezone unatoč povremeno narančasto obojanoj Zadarskoj županiji.

- Svi zajedno moramo raditi na stvaranju turističkog brenda i daljnjem razvijanju destinacije. Mi imamo obiteljske goste, stoga je, među ostalim, iznimno važno da sigurnost boravka gostiju podignemo na najviši nivo. Napravili smo odličan posao ovog ljeta i zabilježili kompletno stanje na terenu, a dobiveni podaci bit će nam od velike koristi u pripremi sljedeće sezone - dodaje direktor Liverić pozivajući se i na nalaze Državnog inspektorata, koji je tijekom ljeta registrirao nelegalne iznajmljivače i nekolicini zapečatio objekte uz izrečene novčane kazne.
 


Reci što misliš!