Biznis

#svijet

Britanija ponovo odgađa uvođenje graničnih kontrola na uvoz robe

Britanija ponovo odgađa uvođenje graničnih kontrola na uvoz robe
AP Images

Velika Britanija je u utorak priopćila da po drugi puta odgađa uvođenje kontrola nekih uvoznih proizvoda, navodeći kao razlog pritisak na poduzeća zbog pandemije i poteškoća u globalnom lancu opskrbe.

Britanija je napustila jedinstveno tržište EU-a krajem prošle godine, ali je, za razliku od Bruxellesa koji je odmah uveo granične kontrole, zapela kod uvođenja kontrola uvozne robe, poput prehrambenih proizvoda, kako bi poslovnim subjektima dala vremena za prilagodbu.

Nakon što je od 1. travnja već odgodila uvođenje carinskih kontrola za šest mjeseci, vlada je sada odgodila provedbu potpunih carinskih deklaracija i kontrola do 1. siječnja 2022.

Deklaracije o sigurnosti i zaštiti proizvoda biti će obavezne od 1. srpnja sljedeće godine.

"Želimo da se tvrtke radije usredotoče na oporavak od pandemije nego da se na granici bave s novim zahtjevima. Zbog toga smo se odlučili za pragmatični, novi vremenski okvir za uvođenje potpunih graničnih kontrola", rekao je ministar za brexit David Frost.

Po njegovim riječima, tvrtke će sada imati više vremena da se pripreme za te kontrole koje će se postupno uvoditi tijekom 2022.


Reci što misliš!