Biznis

ulazak u eurozonu

Guverner Vujčić: Ove godine će se krenuti u pokusno kovanje eura

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić danas su u Zagrebu održali sastanak na kojem su razgovarali o ulasku Hrvatske u europodručje, operativnim pripremama za uvođenje eura kao službene valute Republike Hrvatske, hrvatskoj ekonomiji i ostalim temama.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka Vujčić je rekao kako će ovaj mjesec završiti javni natječaj za dizajn hrvatskog eura te da će sljedeći mjesec EK-u i članicama eurozone dostaviti prijedlog dizajna. Nakon toga, ove godine će se krenuti u pokusno kovanje eura s hrvatskom nacionalnom stranom, prenosi HRT.

"Osim toga, mi smo poodmakli u pripremama za zakon o euru, koji bi se trebao dogoditi negdje vjerojatno početkom iduće godine, pripremama takozvanog etičkog kodeksa, koji će biti još jedna dodatna zaštita potrošača u procesu prelaska na euro, gdje ćemo imati sudjelovanje samih poduzeća u tome da se obvežu da proces zamjene eura neće koristiti u neke nepoštene namjene, znači, da adresiramo ono pitanje problema eventualnog povećanja cijena kada dođe do zamjene kune s eurom", rekao je Vujčić.

Istaknuo je veliko razumijevanje i potporu od Dombrovskisa i Europske komisije, te od Eurogrupe i Europske središnje banke.

Dombrovskis je pohvalio hrvatske vlasti na vrlo intenzivnom radu oko prihvaćanja eura te izrazio spremnost Europske komisije na podršku.

Između ostalog je rekao da su razgovarali o tome kako osigurati nadzor cijena.

"Sve pripremne djelatnosti teku vrlo dobro", rekao je Dombrovskis.

"Nadam se da ćemo vrlo skoro prihvatiti Hrvatsku kao dio europodručja", dodao je.


Reci što misliš!