Biznis

jutarnji list

Javni bilježnici radit će i zemljišne predmete?

Javni bilježnici radit će i zemljišne predmete?

Po zemljišnoknjižni izvadak kroz neko se vrijeme više ne bi išlo na sud, niti bi se na sudu vodili zemljišnoknjižni sporovi, već bi taj posao radili javni bilježnici, piše u petak Jutarnji list.

Na radnoj skupini za izmjene Zakona o zemljišnim knjigama ozbiljno se raspravlja o prebacivanju zemljišnoknjižnih predmeta javnim bilježnicima kako bi se rasteretili sudovi. Premda sve ide u tom pravcu, konačna odluka još nije donesena.

U stručnim krugovima o tome se jako puno raspravlja i iznose oprečna mišljenja. Prema statističkim podacima o radu sudova za 2020. godinu, lani je bilo zaprimljeno manje ZK predmeta nego 2019. godine, njih 496.119 (godinu prije 519.274), ali ih je riješeno čak i više nego 2019. godine, ukupno 516.191 predmet, čime su neriješeni ZK predmeti smanjeni na njih 37.766, a 2019. neriješeno je bilo 55.990 ZK predmeta.

U svrhu rasterećenja zemljišnoknjižnih odjela uredilo bi se izmjenama i dopunama zakona da javni bilježnik postane povjerenik suda u postupcima obnove i osnivanja zemljišnih knjiga. Ideja o kojoj se raspravlja, prema informacijama Jutarnjeg lista, ide u pravcu da se ZK predmeti postave slično kao ovršni, odnosno da javni bilježnici budu povjerenici suda, a sud bi im algoritmom dodjeljivao predete u rad.

Predmeti bi započinjali zahtjevima odvjetnika koji bi se morali podnositi u elektroničkom obliku. ZK predmeti, prema sadašnjim razmišljanjima, ostali bi samo na onim sudovima koji imaju dovoljno kapaciteta da ih mogu rješavati.

Javni bilježnici se već vesele novom poslu, a time i novom izvoru prihoda. "Javni bilježnici spremni su preuzeti svaki povjereni posao od strane Republike Hrvatske, a to smo dokazali u dosadašnjem postupanju kod ostavina i ostalih prenesenih nadležnosti", odgovaraju iz Javnobilježničke komore, donosi Jutarnji list.


Reci što misliš!