Biznis

#zadar

Mladi Zadranin zaposlen u globalno uspješnom Photomathu: Bio je to perfect match

Mladi Zadranin zaposlen u globalno uspješnom Photomathu: Bio je to perfect match
Potraga.hr

Za mladog zadarskog matematičara Paola Rakociju posao u Photomathu bio je „perfect match". Svoj karijerni put do pozicije u danas najpopularnijoj svjetskoj aplikaciji za učenje matematike Rakocija je predstavio na Zadarskom LITu.

- Photomath je puno više od aplikacije za skeniranje i rješavanje zadataka. Ulaskom u mobilnu aplikaciju odmah se otvori kamera koja uslika matematički problem ispisan rukom na papiru, a potom instantno izbaci rješenje uz postupak i detaljno objašnjenje. Izgleda dosta jednostavno, ali ispod haube je gomila kompliciranih tehnologija, objasnio nam je Rakocija rad aplikacije koja je dosad preuzeta više od nevjerojatnih 220 milijuna puta.

Njegov se interes prema mnogima omraženoj matematici rodio u osnovnoj školi.

- Matematika je bila predmet koji mi je najlakše i najbolje išao, a kako to inače biva, ono što ti dobro ide, to zavoliš pa ti još bolje ide. Nažalost, tijekom mog školovanja nije postojao Photomath, s osmijehom se prisjeća Rakocija.

Njegova formula za nastavak školovanja bila je Gimnazija Franje Petrića (MIOC).

- Ni tamo mi nije dosadila matematika, već se iskristaliziralo kako je to jedino što mi se da raditi. Upisao sam i završio matematiku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, zbog čega mi danas stvarno mi nije žao, istaknuo je 27-godišnji Zadranin.

Ostala tek žal za odabirom smjera diplomskog studija.

- Išao sam linijom manjeg otpora i odabrao financijsku i poslovnu matematiku kao najlakši smjer. Nakon toga prirodan put bile su banke i osiguravajuće kuće, gdje sam se i zaposlio, no nakon par godina rada došlo je do zasićenja i htio sam ići u IT, odnosno znanje iz matematike usmjeriti u programiranje. Tu se otvorio natječaj Photomatha, aplikacije koja povezuje računarstvo i matematičke probleme koji su moja struka. Bio je to „perfect match" (savršeni spoj), ispričao je Rakocija.

Uslijedila su čak tri kruga razgovora za posao, a zanimljivo kako su u posljednjem krugu glavnu riječ u odabiru kandidata vodili zaposlenici. Iako ih je u uredu u Zagrebu preko 100, zbog epidemije koronavirusa Rakocija je dosad uživo upoznao tek nekolicinu. Većinom radi od doma, a takav remote način rada donio mu je veliki benefit - ljeto na moru umjesto u uredu. Pritom je na stalnoj vezi s kolegama iz Amerike, gdje Photomath broji preko 20 zaposlenih. Angažirano je i 150 studenata, a u kreiranju sadržaja sudjeluje i 3000 eksperata. Aplikacija je besplatna za korištenje, pa ga pitamo odakle zarada iz koje bi se isplaćivao taj nemali broj plaća i honorara.

„Aplikacija funkcionira na principu freemium modela, odnosno postoji godišnja ili mjesečna pretplata koja korisnicima nudi dublja objašnjenja i pristup rješenjima iz preko 300 knjiga. To košta 10-ak dolara mjesečno, što možda nama u Hrvatskoj ne zvuči malo, ali je to u Americi, gdje se u prosjeku za repetecije učenika izdvaja oko 200 dolara mjesečno, jako jeftino, objasnio je Rakocija.

Sa sve većim brojem učitanih fotografija i podataka u Photomathu se pojavila potreba da se s njima nešto radi, odnosno da ih se analizira i skladišti. Stoga je osnovan data tim u kojem Rakocija posljednjih osam mjeseci radi kao analyst. Njegova je uloga rezultate dobivene kroz analizu podataka usmjeravati u poboljšanje efikasnosti i efektivnosti marketinških akcija i značajki samog proizvoda. Iza njega su dva velika projekta kojim se pokušava predvidjeti ponašanje i želje korisnika kako bi ih što duže sačuvali u matematičkim vodama.

Tijekom rada shvatio je kako nije jedini Zadranin u ovom globalnom lideru i vrhunskom primjeru uspješnog hrvatskog startupa.

- U Photomathu radi još oko 5-6 Zadrana, mahom developera i inženjera i prvenstveno super ljudi koje nisam znao dok se nisam tamo zaposlio. Šteta što nismo imali zajedničku polazišnu točku u Zadru, no u posljednje vrijeme lokalna IT scena je živnula u smislu umrežavanja, razmjene iskustava i znanja, što je jako bitno u toj struci. Drago mi je da se nešto pomiče po tom pitanju, rekao nam je Rakocija misleći pritom na "Zadarsko LITo", seriju inspirativnih predavanja iz područja IT-a, poduzetništva i marketinga, koju Sveučilište u Zadru i Grad Zadar organiziraju pod u sklopu EU projekta "2CODE".