Biznis

#automobili

Lada kontrolira gotovo četvrtinu ruskog tržišta automobila

Lada kontrolira gotovo četvrtinu ruskog tržišta automobila

Udio marke Lada na ruskom tržištu automobila do kraja 2021. godine iznosit će između 22 i 23 posto, rekao je šef Rosteca, jednog od vlasnika Lade, Sergej Čemezov.

“Udio Lade na ruskom tržištu trebao bi biti 22-23 posto,” rekao je Čemezov, a prenose mediji.

“Polazimo od realne prognoze da bi cjelokupno rusko tržište moglo premašiti 1,8 milijuna vozila 2021. godine, ali samo ako se prevlada kriza s opskrbom elektroničkim komponentama i država podupre kupnju u četvrtom tromjesečju”, dodao je Čemezov.

Ranije je predsjednik Avtovaza Nicolas Maure rekao da tvrtka očekuje značajan rast na ruskom tržištu automobila 2021. godine u slučaju nastavka mjera državne potpore automobilskoj industriji, kao i ako se uspostavi opskrba elektroničkim komponentama.

Također je izvijestio da Avtovaz planira u iduće četiri godine predstaviti pet novih modela Lade i u roku od pet godina dovesti tu marku u viši cjenovni segment. U prvoj polovici godine u Rusiji je prodano 200 tisuća Lada. Lade su razvrstane u pet skupina modela: Vesta, Xray, Largus, Granta i Niva.

Vlasnici Avtovaza, u čijim pogonima se proizvode Lade, su Renault – Alliance Rostec Auto s udjelom od 68 posto i ruska državna korporacija Rostec s 32 posto.