Biznis

upozorila eurozastupnica Glavak

Žene rade mjesec dana besplatno

Žene rade mjesec dana besplatno
Shutterstock

Žene zbog manjih plaća od muškaraca zapravo rade mjesec dana besplatno, a zbog brige o djeci i starijima manji su im ukupni prihodi, pa posljedično i mirovine, upozorila je u srijedu hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu (EP) Sunčana Glavak.

O jačanju položaja žena u Hrvatskoj i u Europi rapravljalo se na Plitvicama u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, platforme osmišljene tako da se mišljenja građana ugrade u buduće politike EU-a. 

Zastupnica konzervativne Europske pučke stranke (EPP), Glavak je rekla da se u EP-u ne osjeća podjela na muške i ženske resore, jer su ondje kompetentne osobe, ali u Europi u cjelini nigdje još nije postignuta uravnoteženost.

“Zbog razlike u plaćama proizlazi da žene rade jedan mjesec više ili jedan mjesec besplatno, ostvaruju manje prihode i zbog rodiljnih dopusta, bolovanja i skrbi o starijima i nemoćnima, jer je to ‘primarno ženski zadatak’, a što kumulativno vodi kroz godine i do manjih mirovina”, izjavila je Glavak iz Hrvatske demokratske zajednice, članice EPP-a.

Pozvala je građane da se uključe u raspravu o toj i drugim europskim tema preko platforme Europske komisije “futureu.europa.eu”.

Premijer Andrej Plenković naveo je da četiri ministrice od 18 resora u vladi nije dovoljno, ali da sve “vode važne resore i daju velik doprinos ovoj vladi”.

Pohvalio se time što su Hrvatice na visokim dužnostima u europskim institucijama - Dubravka Šuica je potpredsjednica Europske komisije, Marija Pejčinović Burić glavna tajnica Vijeća Europe, Ivana Maletić je sutkinja na Revizorskom sudu i Maja Markovčić Kostelac čelnica Europske agencije za pomorsku sigurnost.    

“Kao vlada činit ćemo i dalje napore na osnaživanju i zaštiti žena, na jednakosti i participaciji žena na višem stupnju i višem postotku zatupljenosti”, rekao je Plenković.

Konferencija o budućnosti Europe pokrenuta je 9. svibnja kako bi se pokrenula rasprava građana, akademske zajednice, civilnog društva i raznih institucija o temama kao što su klimatske promjene, zdravstvo, gospodarski oporavak, zelena i digitalna tranzicija, migracije i druge teme s dnevnog reda EU-a.

Na konferenciji na Plitvicama sudjelovale su i ministrice Nikolina Brnjac, Nina Obuljen Koržinek, Nataša Tramišak i Marija Vučković, a virtualno predsjednica Zajednica žena EPP-a Doris Pack i Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.


Reci što misliš!