Biznis

#potrošački kod

Početkom srpnja u Hrvatskoj se trošilo kao i pretpandemijske 2019.

Početkom srpnja u Hrvatskoj se trošilo kao i pretpandemijske 2019.

Srpanj više ne donosi rupe, već ruši rekorde u potrošnji, piše u srijedu Večernji list, navodeći da je prvog tjedna srpnja ukupna potrošnja u Hrvatskoj premašila razine iz istog srpanjskog tjedna 2019. godine za oko 3 posto.

Najviše je povukla trgovina, oko 5 posto, dok je u turizmu vrijednost izdanih računa bila četiri posto niža od potrošnje iz srpnja 2019. godine. Nema poduzetnika u turizmu i ugostiteljstvu koji unaprijed ne bi “potpisao” da će raditi za toliki zaostatak i dalje, samo da se sadašnji promet održi što dulje, navodi dnevnik.

Ukupna je potrošnja u prvom dijelu godine oko dvije milijarde kuna veća nego što je bila pretpandemijske 2019. godine, no turizam i ugostiteljstvo su i dalje vodeći gubitnik sa zaostatkom prometa od 37 posto.

Lani je taj minus u odnosu na 2019. bio 60 posto. Ako je suditi po prosječnom prometu, ta bi branša dobrim dijelom mogla ostati i bez prava na potpore za zapošljavanje jer se one daju tvrtkama i poduzetnicima čiji su prihodi pali najmanje 40 posto.

Za mjesec svibanj u lipnju su isplaćene potpore za 36 tisuća poslodavaca, tvrtki i obrtnika, koji zapošljavaju oko 110 tisuća radnika.

Srpanj se kod nas može nositi s ostvarenjem iz 2019. godinom više po vrijednosti kupljenoga nego po broju izdanih računa. Dakle, oni koji troše kupuju više nego ranije, a slična je pojava i u drugim državama gdje je štednja građana dostigla povijesne razine, donosi Večernji list.


Reci što misliš!