Biznis

#ekonomija

Ukupni troškovi koronavirusa dosegli 34 milijarde kuna

Ukupni troškovi koronavirusa dosegli 34 milijarde kuna
Patrik Macek/PIXSELL

Uračunaju li se svi troškovi koje je uzrokovao covid, već smo na 33 odnosno 34 milijarde kuna, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić koji je Hrvatskom saboru predstavio prijedlog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna.

Nominalno je najveći iznos za očuvanje radnih mjesta, sa isplatama za svibanj i lipanj doći ćemo do 12 milijardi kuna, rekao je Marić HDZ-ovu Josipu Begonji. Rebalans, istaknuo je, nije prvenstveno vezan uz covid-19 već prije svega uz problematiku zdravstva. Samo bolnice krajem veljače imale su 4,7 milijardi kuna obveza, zadnji podatak je 4,325 milijardi, od čega su 3,3 milijarde dospjele obveze i na to je stavljen fokus, odgovorio je Borisu Lalovcu (SDP).

Anka Mrak Taritaš (Glas) ističe kako je korona samo pojačala probleme u zdravstvu te se pita do kada sve to može ići bez reforme. Marić ne spori kako je sada više nego jasno da je treba sveobuhvatna reforma zdravstva sa naglaskom na troškovnoj strani. „Netko je izbrojao 17 sanacija, kod svake je rečeno ovo je zadnji puta. Treba zaista učiniti sve da dođemo do tog zadnjeg puta“, naglasio je.


Reci što misliš!