Biznis

epidemija čini svoje

Veliki pad broja putnika na zračnim lukama u prva dva mjeseca

Veliki pad broja putnika na zračnim lukama u prva dva mjeseca

U hrvatskim zračnim lukama u prva dva mjeseca ove godine bilo je 82,4 posto manje putnika nego u isto vrijeme lani ili njih ukupno 90 tisuća, od kojih u veljači 40 tisuća ili 84 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na tako velik pad broja putnika i operacija zrakoplova u hrvatskim zračnim lukama izravno su utjecale okolnosti prouzročene širenjem bolesti covid-19, koja traje od ožujka lani. 

Veliki pad broja putnika u prva dva mjeseca pratio je nešto manji pad operacija zrakoplova, od 54 posto, sa 4.271 tom operacijom, dok je najmanji minus bio u prometu tereta, od 21,5 posto, sa 1.146 tona.

U veljači je pad prometa tereta bio nešto manji - 13,6 posto u odnosu na veljaču 2020. i iznosio je 589 tona, dok je operacija zrakoplova bilo 2.074 ili oko 55 posto manje.

Među svih osam zračnih luka u Hrvatskoj i jednim zračim pristaništem (Mali Lošinj), najviše putnika u veljači ove godine imala je zračna luka Zagreb - 31 tisuću, što je pad od 83,2 posto u odnosu na veljaču 2020. godine.

Slijedi zračna luka Split sa šest tisuća putnika ili padom od 77 posto, a još veći minus od 89,6 posto zabilježila je zračna luka Dubrovnik sa svega četiri tisuće putnika u veljači ove godine.

I ostale zračne luke Pula, Osijek, Zadar, Rijeka i Brač, kao i pristanište Mali Lošinj imale su znatno manje putnika nego u veljači 2020., koji je bio i zadnji mjesec bez većih negativnih utjecaja pandemije na zračni promet i putovanja.


Reci što misliš!