Biznis

investicija teška 200 milijuna eura

Evo kako će izgledati novi kampus Rimac Autromobila u Svetoj Nedelji

Novo sjedište poduzeća za dvije i pol tisuće zaposlenih na 200 tisuća kvadrata zemljišta u Svetoj Nedelji, s proizvodnim pogonima, testnom stazom, muzejom, čak i domaćim životinjama.

To bi sve trebao sadržavati budući kampus Rimac Automobila, čiji su obrisi jutros predstavljeni javnosti. Sve bi trebalo biti izgrađeno do 2023. 

Ovo je budući Rimac Kampus, samo nekoliko kilometara od trenutne baze Rimac Automobila u Svetoj Nedelji. Stvoriti najbolje moguće radno okruženje za zaposlenike iz cijelog svijeta - to je deklarirani cilj projekta novog tehnološki naprednog sjedišta jedne od tehnološki najnaprednijih tvrtki u Hrvatskoj.

"Rimac Kampus je jedan uistinu poseban projekt na kojem radimo već dugo. Bit će dom za 2500 naših zaposlenika, gdje ćemo imati zajedničko testiranje i razvoj, proizvodnju i testiranje naših pogonskih i baterijskih sustava, ali i cijelih automobila", rekao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

U deset godina Rimac Automobili prerasli su iz projekta u garaži do tvrtke koja zapošljava 1000 ljudi i stručnjake iz 35 zemalja. Zbog brzog rasta, tvrtka je raštrkana na šest lokacija, pa za daljnje širenje žele izgraditi kampus na zemljištu od 200 tisuća kvadrata, koji bi imao čak i testnu stazu.

"Kampus je ogroman, sama proizvodna hala duga je preko 400 metara, što je čini jednom od najvećih građevina u Hrvatskoj. U njoj će se nalaziti proizvodnja baterija, kao i superautomobila, a dijelom i muzej tvrtke Rimac, općenito muzej automobilske industrije", rekao je Marko Dabrović, suosnivač i partner arhitektonskog studija 3LHD.

Kampus će biti neposredno uz dvorac Erdody zbog čega su uključeni i konzervatori. Projekt je planiran da bude potpuno neutralan za okoliš i sadrži elemente poput skloništa za životinje, sportskog centra, restorana i vrtića, uz koji će biti livada s domaćim životinjama. Ideja je imati i organsku proizvodnju hrane na licu mjesta, a sve s jednom značajnom razlikom u odnosu na slične lokacije.

"Možda jedino razvojno-istraživačko mjesto u autoindustriji koje neće imati ograde. Želimo da javnost može doći i ispreplitati se s našim ljudima, vidjeti što i kako mi radimo, imati interakciju, da mladi mogu dolaziti i vidjeti kako proizvodimo aute i njegove komponente i možda ih inspirirati", kaće Rimac. 

Za projekt je predviđeno više od 200 milijuna eura. Početak radova očekuje se do kraja godine, a u novi bi se kampus firma mogla useliti 2023.


Reci što misliš!