Biznis

nužne mjere za opstanak

Ugostitelji-obrtnici traže nastavak državnih potpora dok traje kriza

Ugostitelji-obrtnici traže nastavak državnih potpora dok traje kriza
Varaždinski.hr

Ugostitelji obrtnici očekuju nastavak državnih potpora za očuvanje radnih mjesta dok god traje kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa te naknadu fiksnih troškova, jer je to nužno za njihov opstanak, ističe predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić.

Desetak dana nakon što je ugostiteljima omogućen rad na terasama, Smolić u razgovoru za Hinu kaže da je neizvjesnost i dalje najbolji opis situacije u kojoj se ugostitelji nalaze.

"Ne radi se tu o standardnom poslovnom riziku na koji su ugostitelji navikli, nego se čini da je teret epidemioloških mjera neophodnih za očuvanje zdravlja građana najviše pao na leđa ugostitelja. Ako je već tako, onda im se putem gospodarskih mjera mora omogućiti sigurnost. Moraju znati da će ih država podržati dok ne budu mogli poslovati punim kapacitetom", kaže Smolić.

Podsjeća da je Ceh pozdravio popuštanje epidemioloških mjera i otvaranja terasa od 1. ožujka, ali da je i tada upozorio da će tako funkcionirati samo dio kapaciteta pojedinih ugostiteljskih objekata te da treba uzeti u obzir i teritorijalne razlike jer rad na otvorenom uvelike ovisi o vremenskim prilikama.

"Turistička sezona za koju se svi pripremamo kao takva ne postoji na kontinentu i treba biti svjestan razlika u poslovanju unutar djelatnosti i prilagođavati mjere pomoći", kaže Smolić.

Na pitanje koliko je trenutno aktivnih ugostiteljskih obrta i smanjuje li se njihov broj zbog teškoća u poslovanju, Smolić kaže da je zaključno s 28. veljače 2021. bilo 11.509 aktivnih obrta u Cehu ugostiteljstva i turizma HOK-a, s 15.845 radnika.

Ne iznoseći usporedbu s istim datumom prošle godine, naznačuje da neki obrtnici posluju sezonski i otvaraju obično samo tijekom ljeta te da je prema podacima obrtnog registra na dan 4. ožujka 2021., od zadnje zabrane rada 28. studenog 2020. odjavljeno 210 ugostiteljskih obrta.

"Još uvijek se zatvara znatan broj obrta u ugostiteljstvu i turizmu, ali pitanje je kako će biti. Da bi se izbjegao crni scenarij masovnog zatvaranja nastavak mjera je neophodan, uz točan plan dugoročne podrške", komentira Smolić.