Biznis

prijedlog

HUT: Prilagoditi EU Covid karte po županijama

HUT: Prilagoditi EU Covid karte po županijama

Hrvatska udruga turizma (HUT) pokrenula je inicijativu prilagodbe karte Hrvatske u sustavu Re-open EU-a tako da se poštuje podjela po županijama, jer smatraju da aktualna podjela na europskoj "covid-19 karti" ne prikazuje realnu sliku epidemiološkog stanja turistima koji planiraju doći u Hrvatsku.

Aktualna podjela Hrvatske na europskoj "covid-19 karti" objavljena je u sklopu "Re-open EU" sustava informiranja građana EU-a o aktualnoj epidemiološkoj situaciji po europskim regijama, u čemu je Hrvatska podijeljena u samo dvije regije, kontinentalnu i obalnu.

To je prema HUT-u preopćenita podjela i ne može pokazati stvarnu epidemiološku situaciju u konkretnoj destinaciji za koju se zanima neki turist.

"Predlažemo da se podaci prema EU-u dostavljaju i prikazuju na razini županija jer je to jedini način realnog pokazivanja epidemiološke situacije po destinacijama, ali i pravi način koji stimulira lokalne građane na pridržavanje mjera i održavanje što kvalitetnije zdravstvene situacije", ističe direktor HUT-a Veljko Ostojić oko te inicijative u novom broju biltena te udruge.

Napominje i da je tu inicijativu HUT-a podržao i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego, koji je izjavio da će, unatoč činjenici da je ovakva podjela EU Covid karte odluka Europske komisije, nastaviti kroz Europski parlament i druge institucije inzistirati da se usvoje specifičnosti Hrvatske pa da se zemlja na toj EU karti prikazuje kroz županije.


Reci što misliš!