Biznis

pašmanska priča

OPG Matulić: Pretvorili su hobi u posao i ne bi ga nipošto mijenjali

OPG Matulić: Pretvorili su hobi u posao i ne bi ga nipošto mijenjali
Facebook/OPG Matulić

Ana i Krsto Matulić s otoka Pašmana svoj OPG otvorili su 2011. godine. Sve je započelo s proizvodnjom sapuna i na samom početku to nije ni bio posao, nego samo hobi.

''Malo po malo kako su se ti sapuni počeli prodavati, krenuli smo lagano i s drugim proizvodima. Suprug je krenuo sa začinima, vinskim octom i ljutim umacima, a ja sam počela više učiti o kozmetici'', ispričala je Ana Matulić za RTL.hr.

Sve je spontano krenulo, a potom su u sklopu obiteljske kuće sredili maleni dućan. U zimskim mjesecima rade ona i suprug, a ljeti zapošljavaju i sezonske radnike. Osim dućana, imaju i web shop, s kojeg šalju proizvode na čitavo područje Europske unije. U Zagrebu dućan Kantarion u Martićevoj prodaje njihove proizvode, a i u Gligorinim dućanima se mogu pronaći njihovi proizvodi.

''Nalazimo se i na Facebooku i na Instagramu, koji su povezani s našim web shopom'', rekla je Matulić.

Obitelj Matulić ima svoju zemlju i proizvodnju, tako da kažu kako im je otvaranje OPG-a došao kao prirodni idući korak kad su svoju strast odlučili pretvoriti iz hobija u posao. 

''Treba puno raditi i biti uporan u toj ideji. I danas nakon toliko godina proizvodnje mi povremeno imamo skroz luđački tempo'', opisala je vlasnica OPG-a.

Prije nego su odlučili otvoriti nešto svoje, Ana i Krsto uopće se nisu bavili poljoprivredom. Ana je jedno vrijeme radila u restoranu i bila je turistički vodič za francuske turiste. Krsto je radio kao skiper. 

''Kad smo krenuli nismo mislili da ćemo mi biti sad neki proizvođači, sve je počelo kao hobi da nam nekako prođe zima. Potom smo 2013. dobili oznaku 'hrvatski otočni proizvod' za sapune, koje smo prve radili i to je onda nekako bio poticaj da nastavimo u tom smjeru'', izjavila je Matulić.

Nakon prvog priznanja, uslijedile su i mnoge druge nagrade. Primjerice u Italiji su osvojili International Taste Award, a u Bruxellesu Superior Taste Award. 

''Sad smo se tome posvetili i to je više nije nešto sa strane'', kazala je Matulić.

Krsto i Ana proizvode prirodne kozmetičke proizvode i začine. Od kozmetike u ponudi su sapuni, kreme, šampon, sprej za tijelo i kosu, melemi, kao i hijaluronski serum za lice i područje oko očiju. Od začina OPG Matulić prodaje ljute umake Pašmanero, Pašman Libre aceto od smokve, vinski ocat, aromatizirane soli i marmelade. 

''Najpopularniji je aceto od smokve, a što se tiče kozmetike kupci najviše vole kremu od smilja'', rekla je Matulić.

Koronakriza ih je pogodila, posebice jer su puno proizvoda prodavali strancima tijekom turističke sezone. 

''Ali eto, otvorili smo web shop i to nam je dobro došlo. Do sada to nismo imali. 2020. godina je svakako bila lošija, ali pokušavamo se prilagoditi tržištu. Kroz web shop smo dobili oko 40 posto novih kupaca, koji nikad nisu fizički bili u našem dućanu. Nadamo se da će nam proljeće donijeti neki normalan nastavak aktivnosti'', izjavila je vlasnica OPG-a.

No bez obzira na tešku godinu,  Ana Matulić sretna je što proizvodi nešto svoje. 

''Ovo je stvarno jedan lijepi posao kada to volite raditi. Ja sam više u našem dućanu i u proizvodnji kozmetike.  Moj muž se više fokusirao na začine i on više radi u polju. Uživamo u ovom poslu, to nam je stil života'', opisala je Matulić.

Najveće zadovoljstvo joj je što može sama nešto proizvesti i što sada na web shopu može pročitati recenzije na svoje proizvode. Ana nikad nije mislila da će se baviti proizvodnjom kozmetike, no onda je počela sudjelovati na raznim radionicama. Prvo u Zagrebu, a onda i u Parizu.  

''Upisala sam i srednju školu, prekvalifikaciju za farmaceutskog tehničara. Ostalo mi je još 5-6 ispita'', rekla je Ana.

Ana će kaže, učiti i dalje, jer prirodna kozmetika sada je njezina velika strast. Matulići se nadaju kako će se ubrzo sve vratiti u normalu, jer im već nedostaju kupci u njihovom dućanu na Pašmanu. 


Reci što misliš!