Biznis

20 do 30 posto više nego prošle godine

Zadarski maslinari mogu biti više nego zadovoljni urodom i kvalitetom ulja

Zadarski maslinari mogu biti više nego zadovoljni urodom i kvalitetom ulja
Robert Anic/PIXSELL

Mnogi će maslinari potvrditi kako rad u masliniku ima terapijski učinak za dušu i tijelo i izvrstan je otklon od pandemijske svakodnevice. Uz to ove godine zadarski maslinari mogu biti više nego zadovoljni i urodom i kvalitetom dobivenoga ulja.

Gordana Dragun iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede kaže kako ćemo ovu maslinarsku godinu pamtiti i po tome što je domaća sorta orkula dobro rodila na svim uzgojnim područjima.

Imamo i količinu i kvalitetu. Usporedimo li otočni i kopneni dio županije ukupno gledano velikih razlika nema iako je, kaže Gordana Dragun, na pojedinim lokacijama na otocima, primjerice na Ižu, berba izostala zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su prethodili cvatnji:

- Baš smo zadovoljni, imamo smo dobar urod, preko 7 tisuća tona maslina ubrano je u našoj županiji. Prošle godine smo imali nekakvu prosječnu godinu, a ova godina je malo iznad prosjeka. Računamo da je ove godine ubrano od 20 do 30 posto više nego prošle godine.

Što se pak tiče randmana ulja i u tom dijelu proizvođači mogu biti zadovoljni kao i vlasnici uljara koji su zbog dobrog uroda imali posla:

- Zadnje berbe koje su bile oko Svih svetih, par dana poslije i par dana prije, su bile tu negdje oko 15. Ima maslinara koji kažu da je bilo i više 15-16, uglavnom tu se kreću negdje od 12 do 15 posto.

Sudeći prema svemu što smo čuli zadarski maslinari itekako imaju konja za utrku za onaj natjecateljski dio tradicionalnih maslinarskih manifestacija. Doduše kako nam covid diktira život - bez okupljanja i druženja, ali barem uz povratnu informaciju koju maslinari dobiju nakon provedenih analiza ulja.