Biznis

turistički rekordi

Otok Vir: Najbolji u rujnu, najbolji od početka godine, najbolji do kraja 2020. godine

Otok Vir: Najbolji u rujnu, najbolji od početka godine, najbolji do kraja 2020. godine
Marko Dimic/PIXSELL

Na konferenciji Može li hrvatski turizam 365? otok Vir je istaknut kao šampion hrvatskog turizma i primjer dobre prakse, dok ga novi podaci HTZ-a za rujan i dalje potvrđuju kao domaćeg turističkog šampiona.

Više od brojki s kojima je ove godine i turističke sezone u Hrvatskoj dominirao otok Vir, možda je o hrvatskom otoku rekorderu rečeno na upravo završenoj konferenciji Može li hrvatski turizam 365? koja je održana u Tuheljskim Toplicama. Eminentni govornici iz raznih oblasti i vrhunski stručnjaci domaćeg i europskog turizma, uključujući ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac i direktora HTZ-a Kristjana Stančića, analizirali su u srcu Krapinsko-zagorske županije ovogodišnje turističke rezultate i nove izazove u turizmu. 

Rasprava o post Covid izazovima, novim poslovnim prilikama te cjelogodišnjem održivom turističkom poslovanju, dotaknula se i samog Vira, odnosno njegovog ovogodišnjeg uspjeha i činjenice da je nakon devet turističkih mjeseci i dalje uvjerljivo najbolja domaća destinacija. Tako je Siniša Topalović, partner konzultant u tvrtki Horwath HTL, analizirajući sezonu 2020. i turističke trendove primijetio kako je Zadarska županija, za razliku od Hrvatske s 41 posto realizacije lanjskog turističkog prometa, bila na 66 posto u odnosu na 2019. godinu.

- Dobitnik ove krize je kvalitetan smještaj, bilo da je riječ o hotelima ili privatnom smještaju, a profitirali su ugostiteljski objekti i restorani koji su također ulagali u kvalitetu - kazao je Topalović uz isticanje nautike koja će, po predviđanjima, do kraja godine dosegnuti 80 posto lanjskog prometa. Među ovogodišnje turističke pobjednike Horwathov stručnjak za strateško i operativno planiranje u turizmu naveo je i turističke nekretnine. Topalović je naglasio kako prodaja nekretnina stranim državljanima nije nužno loša praksa, a upravo je Vir na online oglasnicima najčešće pretraživano mjestu u Hrvatskoj kada je u pitanju interes stranaca za kupovinu zemljišta ili kuća. 

- Po broju noćenja Vir je ovogodišnji šampion turizma, a riječ je o mjestu u kojemu raste broj stanovnika, broj vrtića i općenito raste mikro gospodarstvo tog otoka - dodao je Topalović. Naravno, osim lijepih riječi i primjera prakse koja se u korona krizi pokazala održivim modelom, za razliku od destinacija koje su ovisile o zračnom ili morskom prometu, Vir je mjesečnom izvještaju Hrvatske turističke zajednice potvrđen i brojkama. Evo svih činjenica. 

NAJBOLJI U RUJNU. 

Vodeću ulogu u hrvatskom turizmu otok rekorder zadržao je i u rujnu s 301.195 ostvarenih noćenja domaćih i stranih gostiju, jer je drugoplasirani Rovinj imao čak 120 tisuća manje – 182.424 noćenja. Posebno je intrigantan podatak kako je Vir ovih nešto više od 300 tisuća noćenja u rujnu ostvario uz rast od 1,49 posto (lani 296.784 noćenja), što je u rujnu među top 50 domaćih destinacija uspjelo još jedino Dobrinju. Treći je Poreč s 138.286 noćenja, četvrti Umag s 117.104 noćenja, a peti Mali Lošinj koji je imao 116.780 noćenja. Više od 100 tisuća noćenja još su ostvarili jedino Crikvenica i Medulin,   

NAJBOLJI U CIJELOJ GODINI. 

Statistika HTZ-a u rujnu potvrdila je kako je Vir i dalje vodeća domaća destinacija od početka 2020. godine do 30. rujna, a to će s obzirom na ostvarene brojke i prednost nad drugim destinacijama najvjerojatnije ostati i do kraja godine. Vir tako ima 2.099.592 noćenja s 85,7 posto razine lanjskog prometa, dok drugoplasirani Rovinj ima 1.785.120 noćenja ili približno 315 tisuća manje. U top 10 i elitu hrvatskog turizma još su svrstani Medulin (1.423.656), Poreč (1.347.344), Mali Lošinj (1.270.964), Crikvenica (1.265.223), Umag (1.248.850), Novalja (1.214.829), Krk (901.299) i Zadar (891.561). 

NAJVIŠE NOĆENJA DOMAĆIH TURISTA. 

Nije nepoznanica kako je Vir najmanje jedno desetljeće šampion u noćenjima domaćih gostiju, a dosadašnjih 1.282.984 noćenja Hrvata u 2020. čini ga apsolutnim vladarom ove kategorije turističkog prometa. Drugoplasirana Crikvenica ostvarila je 393.716 noćenja domaćih turista, ili tri puta manje. Samo s brojkama noćenjima domaćih gostiju, bez da je ove sezone na otok došao jedan jedini strani državljanin, Vir bi bio u hrvatskih top 10. 

NAJVIŠE NEKOMERCIJALNIH NOĆENJA I DOLAZAKA. 

Osim što Hrvati obožavaju ljetovati na otoku Viru, ovaj otok vječnim domaćim destinacijskim prvakom čini i podatak kako je godinama unazad najbolji u nekomercijalnom smještaju. I to u obje kategorije prometa: noćenja (1.659.267) i dolasci (44.876). Drugoplasirani su Dobrinj s 494.132 noćenja u nekomercijalnom smještaju, odnosno tri puta manje od Vira, te Umag s 22.929 turistički dolazaka, ili dvostruko manje od hrvatskog šampiona.      

NAJDUŽI BORAVAK GOSTIJU. 

I ova se kategorija u hrvatskom turizmu može preimenovati u – virsku. Unazad 10 godina nije bilo destinacije koja je mogla stati u istu rečenicu s otokom Virom, a tako je i sada. Od početka godine do 30. rujna otok Vir ima 20,7 noćenja u prosjeku, što znači da gosti u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju toliko ostaju na destinaciji. Postoje i potkategorije, odnosno noćenja u prosjeku domaćih gostiju i stranaca, a u obje dominira Vir: Hrvati su na otoku dosad boravili čak 33,4 dana, odnosno cijeli godišnji odmor i poneki vikend, dok su stranci boravili 12,9 dana ili gotovo dva tjedna. Primjera radi, u Rovinju gosti ostvaruju 6,4 noćenja u prosjeku. Solidni primjeri su Malinska-Dubašnica s 10,5 noćenja u prosjeku, a najbolji nakon Vira je Dobrinj s 14,1 noćenja u prosjeku. 

DOBRINJ, PA VIR. 

Vrhunsku sezonu s obzirom na uvjete, dužinu trajanja sezone i korona krizu, otok Vir je začinio razinom ostvarenosti lanjskog i rekordnog prometa u noćenjima i dolascima. Otok rekorder imao je dosad 85,7 posto razine lanjskih brojki u noćenjima i 66,2 posto u dolascima, što su uvjerljivo najbolje brojke u top 10 destinacija, a jedino je u top 50 bio bolji Dobrinj s 85,8 posto ostvarenosti prošlogodišnjih noćenja te 71,1 posto razine lanjskih dolazaka. Drugi najbolji nakon Vira u top 10 je Umag sa 60 posto ostvarenosti brojki noćenja iz 2019. godine ili Krk s 51,8 posto razine lanjskih brojki dolazaka. 

NAJBOLJI DO KRAJA GODINE? DA! 

Kada bi trenutno drugoplasirani Rovinj u listopadu, studenomu i prosincu ostvario svoje lanjske i rekordne brojke noćenja, a jedino Rovinj hipotetski može ugroziti vodeći Vir, imao bi na kraju 2020. godine ukupno oko 1.960.000 noćenja. Dakle, ova elitna istarska turistička destinacija do kraja godine realno ne može doći do dva milijuna noćenja, koliko je otok rekorder ostvario još polovicom rujna. Dodatni argument je i činjenica kako je Rovinj ove godine na 46,6 posto razine lanjskih brojki, pa je istim trendom do kraja godine bliži brojci od 1,88 milijuna noćenja nego punih dva milijuna. Čini se kako na Viru već mogu otvarati šampanjac!


Reci što misliš!