Biznis

pad prometa od 90 posto

Fain iznio prijedloge turističkih agencija: 4.000 kuna po radniku, otpis fiskalnih i parafiskalnih davanja...

Fain iznio prijedloge turističkih agencija: 4.000 kuna po radniku, otpis fiskalnih i parafiskalnih davanja...
UHPA

Jučer su se u Zagrebu u Ministarstvu turizma i sporta sastali predstavnici turističkog sektora i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Na sastanku je ispred UHPA-e prisustvovao predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Razgovaralo se o dosadašnjem tijeku turističke sezone, situaciji u turizmu i daljnjim mjerama i planovima uslijed implikacija pandemije COVID-19.

"Prema posljednjem provedenom istraživanju turističke agencije bilježe pad prometa od gotovo 90% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iako trenutno imamo veći broj dolazaka individualnih gostiju, izostaju organizirani, grupni dolasci, kao posljedica pada prometa kod agencija. Upravo to potvrđuje presudnu važnost nastavka mjera potpore za opstanak turističkih agencija", istaknuo je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Resorno ministarstvo i UHPA već dugi niz godina imaju odličnu suradnju što je posebice došlo do izražaja u ovim kriznim vremenima. Izmjena zakonske regulative kroz uvođenje vaučera bila je ključna za opstanak turističkih agencija, a putnicima je istodobno omogućila odgodu putovanja ili povrat uplaćenih sredstava. U nastojanju rješavanja problematike turističkih agencija i na ovom sastanku izneseni su konkretni prijedlozi za oporavak turizma. Kratkoročno to su: osiguravanje nastavka potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kn po radniku, otpis ili odgoda većine fiskalnih i parafiskalnih davanja te osiguranje likvidnosti turističkih agencija kroz namjenske zajmove. Sporne su epidemiološke preporuke koje onemogućavaju redovno poslovanje turističkim agencijama, organizatorima kongresa i pružateljima usluga turističkog prijevoza, a mjere koje ograničavaju uplovljavanje putničkih brodova s više do 200 putnika zasigurno ne pridonose normalizaciji turističkog prometa. 

Ministrica Brnjac svjesna je kako su posljedice COVID – 19 krize globalnih razmjera posebice za turizam koji je oduvijek bio pokretač hrvatskog gospodarstva. Ministrica je pokazala veliki interes za suradnju i ukazala je na potencijal Instrumenta za oporavak i otpornost kojeg nudi EU i kroz koji bi Hrvatska trebala dobiti šest milijardi eura nepovratnih sredstava, a dio toga će biti usmjereno i u turistički sektor.

Ovom prilikom se također raspravljalo i o nedavnim potezima Europske komisije usmjerenim na revidiranje zakonskog okvira vezanog uz primjenu Posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija na što UHPA godinama ukazuje.  

"UHPA se u ovim najtežim trenucima turističkog sektora doslovno borila za spas svih turističkih agencija. Drago nam je da smo ministricu Brnjac na sastanku upoznali s našim problemima te da i nadalje možemo računati s podrškom Ministarstva u rješavanju istih. Pozdravljamo i prijedloge ostalih kolega iz strukovnih udruga koji će doprinijeti bržem oporavku i jačanju konkurentnosti svih dionika u turizmu kao što je smanjenje PDV-a čemu su već pribjegle neke EU zemlje", zaključuje Fain.


Reci što misliš!