Biznis

EK RAZVIJA SVOJU KOMUNIKACIJSKU MREŽU DILJEM HRVATSKE

Pozivni natječaj za nove partnere mreže EUROPE DIRECT

Pozivni natječaj za nove partnere mreže EUROPE DIRECT

Postanite partner u provođenju komunikacijskog plana EU-a s bespovratnom godišnjom potporom od 30 400 eura

Koji su prioriteti Europske unije i što oni donose građanima u lokalnim zajednicama ili poslovanju tvrtki samo su neka od najvažnijih pitanja koja građane stalno iznova zanimaju, a odgovore uvijek mogu doznati u svojoj neposrednoj blizini – u centrima mreže Europe Direct. Europe Direct u Hrvatskoj dio je sveeuropske mreže koja obuhvaća oko 440 središta u 28 država koji približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a.

Tom mrežom upravlja Europska komisija, ali svaki od centara vode lokalni partneri u hrvatskim gradovima. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj stoga poziva zainteresirane partnere da se prijave na poziv za potpisivanje novog petogodišnjeg sporazuma i provođenje komunikacijskog plana EU-a s bespovratnom godišnjom potporom od 30 400 eura.

Na poziv se mogu odazvati javna tijela, kao što su općine ili druge razine lokalne i regionalne vlasti, tijela privatnog sektora koja pružaju javne usluge te savezi, neprofitne organizacije, socijalni partneri i ustanove za obrazovanje ili stručno usavršavanje. U Hrvatskoj je trenutačno deset centara Europe Direct, a novi poziv usmjeren je na otvaranje nove generacije centara za iduće razdoblje, od 2021. do 2025. godine.

Uz to što su na raspolaganju za mnogobrojne informacije, centri Europe Direct svojim aktivnostima građanima omogućuju aktivno sudjelovanje u europskom demokratskom procesu radi donošenja utemeljenih odluka o budućnosti EU-a.

Rok za podnošenje prijava je 15. listopada 2020., a sve informacije o pozivu dostupne su na internetskoj stranici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Mreža Europe Direct u svim državama članicama

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

„Uspostava mreže Europe Direct ključna je u približavanju Europske unije i njezinih prioriteta lokalnim zajednicama. U 2021. godini naglasak će biti na strategijama Zeleni europski plan i Europa spremna za digitalno doba. Znamo da su klimatske promjene prijetnja opstanku svih nas te kako digitalna tehnologija mijenja živote ljudi. Upravo centri Europe Direct te teme mogu još više približiti građanima, kako bismo postigli zajednički stav i proveli učinkovite akcije“, naglasio je Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Europska komisija još je 2005. godine prepoznala važnost informiranja i uključivanja građana na lokalnoj razini u članicama Europske unije. Tada je nastala i inicijativa Europe Direct. Postojeća mreža Europe Direct obuhvaća oko 440 središta u svim državama članicama EU-a, a prilog njezinu širenju je i najnoviji poziv za odabir partnera koji će voditi mrežu Europe Direct od 2021. do 2025. godine.

Centri Europe Direct upoznaju građane s prioritetima i politikama Unije

Cilj je putem centara Europe Direct građanima i stručnim javnostima na lokalnoj razini omogućiti provjerene i pravodobne informacije o prioritetima i politikama Europske unije te potaknuti uključivanja građana u aktivnosti poput manifestacija, debata, radionica i slično.

„Misija je mreže približavanje politika i prioriteta Europske unije građanima, aktivno promicanje lokalne i regionalne rasprave o njezinoj budućnosti, ali i omogućavanje građanima da Uniji pošalju povratne informacije. Naime, upućivanjem građana u prioritete Europske unije te pojašnjavanjem što je sve u nadležnosti EU-a, centri Europe Direct upoznaju građane s koristima koje imaju od EU-a u svakodnevnom životu i koja je dodana vrijednost za njihov životni standard“, zaključuje Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Otvaranjem nove generacije centara Komisija će podržati partnere koji će nastaviti zajedničku misiju te u okviru svojih godišnjih komunikacijskih planova provoditi niz aktivnosti informiranja i uključivanja građana. Osim bespovratnih sredstava, Komisija i Europski parlament centrima će osigurati pravodobne informacije i osposobljavanje o aktualnim pitanjima EU-a, publikacijama i mogućnostima umrežavanja.


Reci što misliš!