Biznis

Post festum Adria Tour

Glas poduzetnika: Hrvatska nespremna za turiste pozitivne na koronavirus

Glas poduzetnika: Hrvatska nespremna za turiste pozitivne na koronavirus
PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika ocijenila je u ponedjeljak da Hrvatska nije spremna nositi se s problemom turista eventualno pozitivnih na koronavirus, što potvrđuju i događaji na teniskom turniru u Zadru.

HZJZ je tek tri tjedna nakon otvaranja granica za strane turiste donio upute za turističke djelatnike u slučaju da su njihovi gosti pozitivni na Covid-19, no i s uputama je jasno da nema konkretnog plana za takve goste, priopćio je Glas poduzetnika.

Ako smo u prevenciji širenja bolesti na početku pandemije bili brzi i efikasni, kod otvaranja granica i pripreme za ulazak turista očito nismo na toj razini, ocjenjuje udruga kritizirajući kašnjenje s objavom preporuka u trenutku kada imamo više od 150.000 stranih državljana dnevno u zemlji.

U uputama ništa ne piše o glavnom problemu - gdje će iznajmljivač apartmana sa svojim gostima u slučaju zaraze koronavirusom?

HZJZ problem spušta na lokalnu razinu, na jedinice lokalne samouprave i lokalne stožere civilne zaštite, no dok se oni dogovaraju i  smišljaju na koji to način organizirati, briga zapravo ostaje na samom iznajmljivaču, upozorava udruga.

Lokalne zajednice, kao i veći turistički kompleksi, morali bi sada na brzinu organizirati turističke ambulante, angažirati liječničke timove, osigurati zaštitnu opremu i dijagnostiku za Covid-19.

Za mnoge od 555 jedinica lokalne samouprave, to je naprosto nemoguće, bilo bi mnogo racionalnije da se ranije ojačalo kapacitete postojećih subregionalnih domova zdravlja, kaže Glas poduzetnika.

Prema naputku HZJZ-a, osobe u domaćinstvu u kojem se pruža usluga smještaja, koje su bile u bliskom kontaktu s inficiranom osobom, moraju biti podvrgnute izolaciji u domu ili organiziranoj izolacijskoj jedinici.

Tko će odlučiti što je to bliski kontakt ako se poštuju protuepidemijske mjere u smještajnom objektu, pita udruga.

Izolacija zaposlenika i domaćina u smještaju je loše rješenje - zato što se kroz čak dva tjedna provlači sumnja u zarazu, pa će takav objekt napustiti svi ostali turisti, a te osobe neće moći raditi pa će šteta za njih i ugostiteljski objekt biti velika.

Također, pokazat će se da pridržavanje protuepidemijskih mjera nema učinka, da je boravak nesiguran, a turistički promet nemoguć. Jedino ispravno rješenje bilo bi testiranje suspektnih djelatnika na koronavirus, rekao je Nedo Pinezić, koordinator Pododbora za male iznajmljivače udruge Glas Poduzetnika.


Reci što misliš!