Biznis

Za spas turizma Italija otvorila granice

Za spas turizma Italija otvorila granice
Thinkstock

Italija u srijedu otvara granice europskim turistima, mjesec dana nakon što je postupno počela ublažavati restriktivne mjere, te se nada da će spasiti turističku industriju, jedan od ključnih sektora u zemlji pogođenoj pandemijom koronavirusa.

Gondole će moći početi ploviti po venecijanskim kanalima, ljubavnici se igrati Romea i Julije na balkonu u Veroni a od ponedjeljka rimski Kolosej i Vatikanski muzeji ponovno primaju posjetitelje.

Ali hotelijeri i ugostitelji ipak strahuju da turistima ove godine Italija neće biti prvi izbor, budući da je ta zemlja jedna od najpogođenijih pandemijom koronavirusa u Europi, s više od 33.500 umrlih.

Restorani i kafići polako su se počeli otvarati posljednja dva tjedna, ali samo je 40 od 1200 hotela u Rimu počelo primati goste, prenio je u ponedjeljak list Corriere della Sera.

U Milanu se otvorilo samo desetak hotela. Njihovi vlasnici kažu da je preskupo otvarati ih ako će ostati prazni.

Od srijede, vlada dopušta i slobodno putovanje među talijanskim regijama, ali ostaje zabrana velikih okupljanja i obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

U nedjelju je poznati liječnik Alberto Zangrillo otvorio polemiku tvrdeći da je virus nestao i da je vrijeme da se prestane beskorisno "terorizirati" stanovništvo.

To je izazvalo odgovor vlasti i drugih znanstvenika, među kojima neki upozoravaju da je prerano dopustiti putovanja među regijama i otvoriti granice.

Epidemiološka kriza nije završena, upozorio je u utorak na Dan Republike predsjednik Sergio Mattarella koji je pozdravio jedinstvo zemlje pred "nevidljivim neprijateljem".

Italija je početkom ožujka nametnula potpuno zatvaranje zemlje ali sada će se suočiti s najvećom recesijom od Drugog svjetskog rata - zbog čega joj je ključno da se ovog ljeta vrate turisti.

Oni koji od srijede ulaze u Italiju neće morati u dvotjednu izolaciju.

Međunarodni letovi obnavljaju se u srijedu u samo tri grada - Milanu, Rimu i Napulju, a vlada se boji da će oni koji u zemlju redovito dolaze automobilom, vlakom ili trajektom odabrati druge destinacije.

Švicarska je upozorila građane koji će otputovati u Italiju da će se po povratku suočiti s epidemiološkim mjerama. Ta zemlja otvara 15. lipnja granice s Njemačkom, Francuskom i Austrijom, ali ne i s Italijom.

Istog datuma, Austrija će otvoriti granice s Njemačkom, Švicarskom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom, ali ni ona neće s Italijom.

Po pisanju slovenskih medija koji navode talijansku Ansu, Austrija će vjerojatno odlučiti da će polovicom mjeseca otvoriti i granicu sa Slovenijom.

Zbog takvih odluka vezanih uz Italiju tamošnji je šef diplomacije rekao da se njegovu zemlju tretira kao da je "kužna".

Luigi di Maio je najavio da će ovaj tjedan otputovati u Njemačku, Sloveniju i Grčku kako bi ih uvjerio da je Italija sigurna za turiste.

U srijedu bi se trebao sastati sa svojim francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom.

Talijanska turistička agencija objavila je da  oko 40 posto Talijana obično odlazi na odmor u inozemstvo, ali ove bi godine mogli odlučiti provesti ga kod kuće, što bi pomoglo lokalnom turizmu.


Reci što misliš!