Biznis

UVIJEK ISPRED VREMENA

Zadarski Rentlio osmislilo TrendTracker - graf koji detaljno pokazuje kamo ide turistička sezona

Zadarski Rentlio osmislilo TrendTracker - graf koji detaljno pokazuje kamo ide turistička sezona

Aplikacija upravljanja rezervacijama, cijenama i gostima zadarske tvrtke Rentlio otkriva vrlo, vrlo zanimljive podatke o vjerojatnoj sudbini turističke sezone.

Inače, to je vodeća domaća aplikacija za male hotele, hostele, apartmane i sobe. Na tržištu je već pet godina.

Zadrani su na samom početku koronakrize objavili TrendTracker - graf koji pokazuje broj rezervacija i otkazivanja smještaja diljem Hrvatske, a koji olakšava upravljanje krizom svima u turističkoj industriji kroz pružanje pravodobnih tržišnih informacija i koji u svojoj bazi ima 7000 smještajnih jedinica (nisu sve samo iz naše zemlje). 

Razgovarali smo s osnivačem i CEO-om tvrtke Rentlio, Markom Mišulićem:

Trend Tracker prikazuje podatke u realnom vremenu o trendu oporavka turističkog tržišta temeljem omjera novih i otkazanih rezervacija za cijelu korisničku bazu Rentija.

"Kad je vrijednost Trend Trackera iznad 1, znači da je u promatranom danu pristiglo više novih rezervacija nego što je bilo otkaza postojećih rezervacija. Promatrajući podatke na grafu, vidljivo je kako se već potkraj veljače osjetno smanjio broj novih rezervacija dok je sama vrijednost Rentlio Trend Trackera dodirnula najnižu točku polovinom ožujka. Broj otkazanih rezervacija 17. ožujka bio je čak 20 puta veći od broja novih rezervacija koje su naši korisnici primili." 

"Potkraj prošlog mjeseca počeo je blagi rast, a prvi ozbiljniji pozitivni signali nastupili su u posljednjih desetak dana. Tad je vrijednost Trackera prvi put od početka krize prešla vrijednost 1. Iako veseli vidjeti te pozitivne trendove koji su nastupili u zadnja dva tjedna, treba istaknuti kako smo zapravo tek na pola puta do neke normale.

Kad usporedimo podatke s istim razdobljem prošle godine, vidimo kako je lani u prvih šest mjeseci prosječna dnevna vrijednost Trend Trackera iznosila 2. To znači da je u prvoj polovini prošle godine na razini dana u prosjeku pristizalo dvostruko više novih rezervacija nego što se dogodilo otkazivanja postojećih rezervacija", rekao nam je Marko Mišulić.

Sezona 2020.

Pitali smo ga što očekuje od ove sezone jer je prvo bilo "jedno veliko ništa od ljeta" po svim medijima pa je rečeno da će svaki peti Nijemac doći u Hrvatsku, a sada ipak neće...

"Što se tiče očekivanja za ovu turističku sezonu, treba uzeti u obzir kako se val otkaza rezervacija u ožujku i travnju najvećm dijelom odnosio na boravke do kraja lipnja. Većina rezervacija za drugi dio ove godine nije bila otkazana tijekom ožujka i travnja. Zato je iznimno bitno sada pratiti kretanje Trend Trackera jer ako vrijednost opet krene uzastopno padati, to će značiti da je nastupio period otkazivanja rezervacija i za ovaj glavni, ljetni dio sezone", objasnio nam je. 


Reci što misliš!