Biznis

#koronavirus

Nijemci će ipak doći na ljetovanje, i to već sredinom lipnja

Nijemci će ipak doći na ljetovanje, i to već sredinom lipnja
Bojan Bogdanić

Najbolja vijest za hrvatsku ekonomiju stigla je iz Njemačke: njemačke vlasti odlučile su dopustiti sva putovanja unutar EU od 15. lipnja, što znači da će vjerojatno zemljama ovisnima o turizmu njemački turisti pomoći da spase barem dio ljetne turističke sezone.

Iako je kancelarka Merkel prvotno upozoravala kako Nijemci ove godine mogu zaboraviti godišnje odmore u inozemstvu te je Njemačka već usvojila ideju poticanja domaćeg turizma u 2020. godini, čini se kako su odluci da ipak dopuste putovanja najviše doprinijele dvije činjenice: prvo, Covid-19 pandemija slabi u svim europskim zemljama i, drugo, Nijemci su svjesni kako će i njima EU biti lošije mjesto za život ako mediteranske zemlje ovisne o turizmu dožive financijski krah zbog izostanka većeg dijela turističkih prihoda.

Uz to, njemačka politika vrlo je vjerojatno odlučila liberalizirati politiku putovanja kako bi pomogla pojedinim važnim njemačkim i svjetskim kompanijama. Tako su dionice njemačkog i najvećeg svjetskog touroperatera, Tuia, odmah po objavi vijesti o liberalizaciji putovanja od 15. lipnja snažno porasle; u samo nekoliko sati za 38 posto. Porasle su na sličan način, recimo, i dionice easyJeta – za 17 posto.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova danas će pripremiti odluku za njemačku vladu kojom će se ukloniti zabrana putovanja za 26 ostalih članica EU te za Veliku Britaniju, Island, Norvešku, Linhenštajn i Švicarsku.

Uklanjanje zabrana putovanja s njemačke strane nije bezuvjetno. Njemački ministar vanjskih poslova inzistira da zemlje koje su turističke destinacije održavaju politiku socijalnog distanciranja, osiguraju kapacitete za brzo i masovno testiranje ako to bude potrebno, kao i da razrade procedure kako će postupati s turistima koji će možda oboljeti od koronavirusa. Isto tako, Njemačka traži da turističke zemlje poštuju njemački kriterij za pooštravanje epidemioloških mjera prema kojem se ponovo ide na lokalni lockdown ako se zabilježi 50 novih slučajeva na 100.000 stanovnika unutar 7 dana.

Uz to, Nijemci traže jasne naputke za primjenu ne samo socijalnog distanciranja na turističkim destinacijama nego i dezinficiranja ruku ili soba, a očekuju i nošenje maski u određenim situacijama.

Drugim riječima, Nijemci će pustiti njemačke turiste u strane turističke destinacije, ali ljetovanje ove godine neće izgledati kao klasični ljetni turizam.

Isto tako, Nijemci inzistiraju na posebnim epidemiološkim mjerama opreza u avionima te u lokalnom javnom prijevozu.

S obzirom kako turistički prihodi čine oko 15 posto hrvatskog BDP-a, uopće ne treba sumnjati kako poštivanje njemačkih epidemioloških kriterija neće biti upitno.


Reci što misliš!