Biznis

NOVI TURISTIČKI TRENDOVI

Većina turista planira putovati ove godine, a sve je veći interes za hotelima i direktnim rezervacijama

Većina turista planira putovati ove godine, a sve je veći interes za hotelima i direktnim rezervacijama

RoomRaccoon proveo je anketu o afinitetima putnika i iznajmljivača u vrijeme pandemije, iz koje je razvidno da sezona nije izgubljena za one smještajne objekte koji se više potrude oko privlačenja gostiju

Prema rezultatima ankete koje je provela tvrtka RoomRaccoon, „sve u jednom“ softver rješenje za smještajne objekte, želje i navike turista u vrijeme pandemije koronavirusa promijenili su se u odnosu na lanjske afinitete.

Preko 60 posto ispitanih Hrvata planira putovati u narednih šest mjeseci, od čega polovica planira putovati unutar Hrvatske, a 35 posto na kraće relacije unutar EU, od kojih više od pola nema definiranu destinaciju.

Gotovo 90 posto ispitanih nema rezerviran smještaj u ovom trenutku, a ključno za odabir destinacije bit će im da je sigurna i da nema gužvi. Približno 40 posto iskazuje kako bi im dobra komunikacija smještajnog objekta o sigurnosnim mjerama pružila osjećaj povjerenja, a čak 35 posto odlučilo bi se za hotel.

Danas bi se 56 posto turista odlučilo za direktnu rezervaciju smještaja.

  • Rezultati nisu iznenađujući. Turisti se prilagođavaju aktualnoj situaciji i iako sezona neće biti u obujmu koji smo gledali posljednji par godina, sigurno će je biti, samo pod drugačijim uvjetima. Prvi je svakako sigurnost, što u zdravstvenom smislu što u kontekstu rezervacija i smještaja. Zato ni ne čudi da u ovom trenutku sve više turista traži direktne rezervacije i zato treba znati kapitalizirati svaki interes potencijalnih gostiju – rekao je Vicenco Tarabene, menadžer RoomRaccoona za Hrvatsku, tvrtke koja je uslijed aktualne krize povećala broj klijenata i broj zaposlenih na svjetskoj razini, gdje njen softver koristi više od 1000 hotelijera u preko 40 zemalja.

Upravo preko te platforme povećava se broj direktnih rezervacija, što je win-win situacija i za goste i za iznajmljivače i inače, a posebno u izvanrednim uvjetima u kojima se cijeli turistički sektor nalazi. No, kako razmišljaju vlasnici i menadžeri hotela, b&b-a i hostela u vrijeme neizvjesnosti? Prema informacijama koje čitamo svakodnevno, ali i kao dio  prvog istraživanja RoomRaccoona, dio njih ne nada se  ikakvoj sezoni, dio njih započeo je s hladnim pogonom i pripremama, a dio čeka kratkoročan rasplet situacije da bi donijeli odluku kako raditi ovo ljeto.

Prema rezultatima ove ankete, 70 posto svih iznajmljivača smatra da sezona nije skroz propala i gotovo isto toliko već radi određene pripreme za razdoblje nakon pandemije. Čak 83 posto njih planira se fokusirati na strane goste, ali tek 30 posto spremno je regulirati cijene da bi dobili naklonost turista.

Veliki skok doživjelo je promišljanje o načinu rezervacija pa se sad čak 25 posto iznajmljivača oslanja na direktne rezervacije, u odnosu na samo 10 posto prije pandemije.

  • Ono u što sam siguran je da sezona još nije izgubljena u potpunosti za sve koji se potrude. Oporavak se neće dogoditi sam od sebe, ali oni koji krenu na vrijeme i odaberu ne plakati nad sudbinom, imaju se čemu nadati. RoomRaccoon zato je idealan izbor za one koji ne žele eksperimentirati s neprovjerenim metodama, ali isto tako ne žele dopustiti ni da im se kapaciteti (ne)pune bez kontrole, u situaciji koja je ionako neizvjesna – istaknuo je Tarabene.

RoomRacoon već su započeli implementirati mnogi hoteli i drugi smještajni objekti u Hrvatskoj. Radi se o softveru koji je „best buy“ u smislu vrijednosti koja se na tržištu nudi za te novce i koji se može funkcionalno personalizirati ovisno o potrebama pojedinog objekta.

Ne uzima proviziju na direktne rezervacije što je iznimno važno s obzirom na pad prihoda koji će doživjeti cijeli turistički sektor nego je osmišljen tako da kroz jednostavno sučelje, uz manje truda, donosi više prihoda. Sustav je višestruko nagrađivan za inovacije u hotelskom menadžmentu te ima statuse najviše kategorije partnerstva (Premium) s renomiranim platformama kao što su Booking.com, Airbnb, Tripadvisor, ali i partnerstva s kanalima koji su specijalizirani za luksuzni smještaj te kanalima koji pokrivaju opcije tzv. VR-a, odnosno imena kao što su Vrbo (Homeaway), Belvilla itd.

  • RoomRaccoon je osmišljen da maksimalno pojednostavni proces bookinga, poveća broj direktnih rezervacija i donese više profita. Inovativan je i provjeren, dokazano uspješan i prije ove krize, a posebno može biti koristan smještajnim objektima sada. Zato ne treba plakati nad sudbinom nego iskoristiti ovu krizu za napredak, promjenu koja je potrebnija nego ikada i napraviti maksimalno koliko            je moguće. Vrijedi pokušati, a oni koji sada budu radili s RoomRaccoonom bit će u boljoj poziciji onda kada kriza prođe – rekao je Vicenco Tarabene.

Neke od osnovnih funkcija sustava možete vidjeti na ovoj poveznici.


Reci što misliš!