Biznis

kakva je procedura?

Počinje odgoda plaćanja rata kredita

Zahtjevi će se tražiti online, a banke će dužnicima za početak jednostavno vjerovati na riječ. Dogovoreno je i da do lipnja nema ovrha.

Ono što se najavljivalo, nakon videokonferencije ministra i glavnih bankara je i potvrđeno - građanima i tvrtkama banke će ponuditi moratorij na otplatu kredita od najmanje tri mjeseca. 

Zahtjevi će se tražiti online, a banke će dužnicima za početak jednostavno vjerovati na riječ - da su se našli u nevolji. Dogovoreno je i da do lipnja nema ovrha.

Dugo je trajala video konferencija ministra financija i prvih ljudi poslovnih banaka u Hrvatskoj. 

One najveće su mu potvrdile odluku o tromjesečnom moratoriju na kredite.  

"Bilo poduzetnika bilo građana koji su pogođeni uključujući obveze,što su me pitali poduzetnici po lizingu sastavni dio tog moratorija", kaže za RTL ministar financija Zdravko Marić. 

Pao dogovor Vlade i banaka: Odgoda plaćanja kredita na tri mjeseca za pogođene koronavirusom!

Banke će ponuditi svojevrsni moratorij za sve obaveze po kreditima koje građani pogođeni krizom imaju prema njima za naredna 3 mjeseca: travanj, svibanj i lipanj. 

"To bi startalo ovaj tjedan, svaka banka će imati određene svoje, nismo išli na unificiranje, ne ulazimo u poslovne politike, ali minimalno na tri mjeseca", ističe Marić.

Kome moratorij bude odobren, plaćat će samo redovne kamate. Ministru financija banke su potvrdile da će takav paket od srijede biti u funkciji.

Niz pitanja koja zanimaju građane

"Radimo i na jedinstvenom sučelju u okviru Fine, o građani i poduzetnici vezano za moratorije na kredite, a sutra kada oformiti kredite za likvidnost će putem sučelja imati jednistveni ulaz", poručuje Marić. 

Sedam su dana banke usuglašavale svoje mjere koje će ponuditi fizičkim osobama. I one će u idućim danima izaći s detaljima.

"Pozivamo građane da redovito prate službene kanale komunikacije svoje banke, kako bi bili upoznati sa svim relevantnim informacijama i svojim mogućnostima u vezi provedbe dogovorenih mjera", poručuju iz Hrvatske udruge banaka.

Mjere će se odnositi i na stambene i na gotovinske kredite. No što će se dogoditi 1. srpnja nakon moratorija i što će biti nakon što se panedmija jednoga dana smiri, nitko ne zna. 

"Ide i onaj 'dan poslije', taj dan neće biti jedan dan, bilo državi bilo banke da će skočiti na svog dužnika jednokratno", kaže Marić.

Na niz pitanja koja zanimaju građane poput: što se događa 1.7. nakon moratorija, hoće li se onima koji su zatraže moratorij produžiti krajnji rok otplate za tri mjeseca bez naknade, mogu li jamčiti da neće biti mijenjanja kamatnih stopa na više, hoće li ostati isti limiti na prekoračenjima po tekućim računima kao što su bili prije pandemije, banke će tvrde u HUB-u odgovoriti ovih dana.  


Reci što misliš!