Biznis

jutarnji doznaje

Vladi predložena četiri seta mjera za spas hotelijerstva

Vladi predložena četiri seta mjera za spas hotelijerstva

Najveći domaći hotelijeri odlučili su da neće prekriženih ruku čekati kada će se Vlada domisliti rješenju problema posrnulog gospodarstva pa su, pritisnuti potpunom obustavom poslovanja i prestankom priljeva novca, sami izradili set mjera, piše u subotu Jutarnji list.

S mjerama će ovih dana stupiti pred Vladu, premijera Andreja Plenkovića i ministra Zdravka Marića, navodi dnevnik.

Računica već postoji, Jutarnji list već ju je dobio na uvid, a izračuni i mjere iza kojih stoje najvažnije domaće turističke kompanije sada prvi put otkrivaju razmjere neizvjesnosti koja predstoji domaćem turizmu.

Prema njihovim procjenama, kako je vidljivo iz seta mjera koje predlažu, sektor očekuje da će poslovni problemi uzrokovani koronavirusom kompletnu turističku industriju mučiti do proljeća 2021. godine što je, zapravo, i prvo javno priznanje hotelijera da od ovogodišnje sezone, što god tko javno spekulirao, neće biti gotovo ništa, kad god kriza završila.

Takvog su mišljenja kompanije okupljene u Hrvatskoj udruzi turizma Valamar, Maistra, Bluesun, Jadranka, Imperial Riviera, Arena Hospitality Group, Falkensteiner, Plava laguna sve najzvučnija imena domaćeg hotelskog biznisa, koje strahuju da će, ne poduzme li Vlada neke ozbiljne poteze, sljedeću sezonu dočekati na koljenima.

Prva od mjera je formaliziranje instituta "radnik na čekanju", a pretpostavlja da radnici koji ne mogu raditi dobivaju naknadu u iznosu od 60 posto neto plaće, a poslodavci u tom periodu za njih ne plaćaju poreze i doprinose. Mjera treba vrijediti do proljeća 2021.

Druga mjera je oslobađanje od preza, doprinosa i naknada, a pretpostavlja da poslodavci u vrijeme kada su ugostiteljski objekti zatvoreni ne plaćaju poreze, doprinose i davanja, a da se plaćanje počne uvoditi postupno i to u trenutku kad na tržištu opet bude otvoreno 50 posto objekata.

Nadalje, predlažu i osiguranje bespovratnih sredstava putem poslovnih banaka i HABOR-a uz pomoć kojih bi hotelijeri mogli financirati likvidnost te pripremiti iduću sezonu.

Četvrta mjera je reprogram kredita što treba omogućiti svim poslovnim subjektima kojima je ona potrebna za stabiliziranje poslovanja, donosi Jutarnji list.


Reci što misliš!