Biznis

dobre najave

Uvodi se moratorij na poreze, pomoć za plaće i korona-krediti

Uvodi se moratorij na poreze, pomoć za plaće i korona-krediti
Tomislav Miletic/PIXSELL

Država će tvrtkama koje su u teškoćama omogućiti tromjesečni moratorij na plaćanje poreza na dobit, dohodak i doprinose, a bude li trebalo ta će se mjera produljiti na još tri mjeseca

Uz najavu da će idućih dana uslijediti odluke o privremenom zatvaranju ili ograničenju rada trgovina, kafića, sportskih objekata i svih drugih mjesta na kojima dolazi do većih društvenih kontakata, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je mjere koje imaju za cilj čuvanje radnih mjesta i rješavanje problema likvidnosti.

Jeftini krediti

Država će tvrtkama koje su u teškoćama omogućiti tromjesečni moratorij na plaćanje poreza na dobit, dohodak i doprinose, a bude li trebalo ta će se mjera produljiti na još tri mjeseca. Slični moratoriji očekuju se i s lokalne razine, piše Večernji list.

Nakon što se situacija normalizira, plaćanje zamrznutih javnih davanja državi protegnut će se u iduća 24 mjeseca. Državna razvojna banka i prateće državne agencije obvezali su se da će osigurati nove kreditne linije, takozvane korona-kredite s 0,5 posto do 1 posto kamate, reprograme postojećih kredita, a osigurat će se i veća protočnost sredstava koja stižu iz financijskih fondova.

Nove kreditne linije iznose oko 1,2 milijarde kuna. Koliko će tvrtki tražiti moratorij za plaćanje poreza tek treba vidjeti.


Reci što misliš!