Biznis

ured "za doma"

Najbolji savjeti za rad od kuće bez stresa

Najbolji savjeti za rad od kuće bez stresa

Sva udobnost koju vam pruža rad od kuće može negativno utjecati na vašu produktivnost i umanjiti vam mogućnost za napredak.

Rad od kuće istovremeno je blagoslov i prokletstvo. Ne morate se brinuti oko gužve u prometu, biranja odjevne kombinacije iz dana u dan te brzinskog šminkanja na parkiralištu.

Sva udobnost koju vam pruža rad od kuće može negativno utjecati na vašu produktivnost i umanjiti vam mogućnost za napredak.

Kako se to ne bi dogodilo, predlažemo vam da slijedite ove savjete koji će rad od kuće približiti onom u uredu, ali bez pojačanog stresa. 

Nemojte raditi u krevetu

Iako dekice i mekani jastuci zvuče kao okruženje iz snova, nažalost nisu dobro radno okruženje. Osim što će vas pretjerana udobnost uspavati, od poluležećeg položaja mogla bi vas zaboljeti kralježnica. Zato ustanite, sjednite za stol, uvalite se u najudobniju stolicu i nastavite s poslom. 

Održavajte svoju rutinu

Iako vas nitko ne vidi, nemojte se zapustiti. Ustanite na vrijeme, obavite higijenske potrebe, obucite se i doručkujte. Započnite dan kao i kada biste radile u uredu kako bi se bolje razbudile i unijele u radnu atmosferu. 

Uzmite pauzu

To što radite od kuće, ne znači da vam ne treba pauza. Obavezno iskoristite pauzu za ručak kako bi se malo osvježile i odmorile, a ako vam je potrebno, uzimajte i petominutne pauze samo kako biste malo pročistile misli ili popile par gutljaja kave bez ometanja. 

Komunicirajte s ljudima

Vrlo vjerojatno ste same (barem u prostoriji), no to vas ne treba spriječiti da ne nazovete prijateljicu, dečka ili sestru i jednu petominutnu pauzu iskoristite za kratki razgovor. Ovaj će potez potaknuti vašu produktivnost i više se nećete osjećati usamljeno. 

Nemojte mijenjati pozicije

Kada pronađete svoj radni kutak, njega se i držite. Tako ćete barem djelomično imati osjećaj kao da ste u uredu i na svome radnom mjestu. Premještanjem pozicija puno ćete lakše izgubiti fokus na posao i vašu će pažnju vrlo moguće zaokupiti potpuno nebitne sitnice. 

Držite se podalje od hladnjaka

Kako ne biste pretjerale s deset užina i tri ručka, savjetujemo vam da vaš radni kutak u vidokrugu nema hladnjak ili policu sa slatkišima. 

Ne dopuštajte da vas ukućani ometaju

Ako vaši cimeri ili obitelj također ne rade od kuće, njima je teško pojmiti da je vama potreban mir i koncentracija u svakom trenutku. Postavite granice, ako je potrebno, zaključajte svoju sobu i dajte svima do znanja da je vaš posao jednako ozbiljan kao i uredski. 


Reci što misliš!